Кавуновий фестиваль пройшов на Херсонщині

10 Серпня 2015 12:40

09082015_20Минулої суботи в Голій Пристані відбувся фестиваль, присвячений одному із головних символів Херсонщини – кавуну.

Гола Пристань вже давно вважається кавуновою столицею, бо саме звідти відправляються багатотонні баржі, завантажені цією солодкою ягодою. Прямує «смугастий пасажир» до Києва та до Чорного моря, а куштують його не лише в Україні, а й за її межами.

Баштанна культура шанується у Голій Пристані, їй навіть присвячений спеціальний фестиваль, який вже декілька років постіль там проходить. Не виключенням став і цей рік, як завжди, у серпні місяці, жителі та гості Голої Пристані долучилися до дванадцятого Всеукраїнського фестивалю «Український кавун – солодке диво», який пройшов на набережній міста біля альтанки.

Зустрічав гостей фестивалю, а їх було досить багато, мер міста Анатолій Негра, який зазначив, що навіть за 600 кілометрів від Херсонщини, приїхали гості із Київської області (сільські, селищні та міські голови), бо вже душе славиться на Україні такий солодкий фестиваль.

Вже не вперше завітав на фестиваль і представник Генерального Консульства Румунії в Одесі, який зізнається, що минулого року йому дуже сподобалося на Херсонщині, тому без роздумів приїхав подивитися на фестиваль «смугастих красенів».

«Гостей у нас дуже багато. Приїхали гості 33 міст України із Київської області, їхній приїзд організувала «Асоціація міст України», також приїхали керівники Ізраїльської компанії, яка співпрацює з виробниками Голої Пристані, приїхав керівник українсько-болгарської компанії, ще багато виробників та переробників. Багато гостей і з самої Херсонської області, яких ми раді в нас вітати», – розповідає заступник міського голови Голої Пристані Андрій Яценко.

Не обійшлося цього року і без новинок на фестивалі. На деревах, наприклад, як у казці, росли кавуни. Також набережна міста поповнилася ще однією скульптурою – гарбузом, яку безкоштовно, спеціально для даного фестивалю виробив скульптор із Голої Пристані. Відтепер гарбуз, буде разом із скульптурами дині та кавуна прикрашати набережну міста. Наступного разу Анатолій Петрович обіцяв встановити на набережній пам’ятник помідору.

Нагородили на фестивалі і переможців конкурсу на найбільший кавун, диню та гарбуз. Найбільшого велетня-кавуна, вагою 21 кілограм, виростив підприємець із Голої Пристані, який зазначив, що жодних нітратів ягода не містить, вирощувалася добросовісно без усіляких добавок.

На цьому чудовому святі була дуже насичена програма: виставка-ярмарок, дегустація, продаж у великому асортименті баштанних культур та іншої сільськогосподарської продукції, концертно-розважальна програма, ігри, конкурси, майстер-класи з карвінгу та інших видів декоративно-прикладного мистецтва та безліч незабутніх вражень від знайомства з культурою нашого краю та його колоритом. Тому кожен гість фестивалю, міг розважатися та веселитися на свій вибір.

До речі, за словами міського голови Голої Пристані Анатолія Негри, за 12 років проходження фестивалю, на ньому побувало 300 тисяч гостей.

09082015_19

09082015_21

09082015_26

09082015_32

09082015_33

Тетяна Бойко, “Херсонці”, фото автора