Вогнище смертельно небезпечної хвороби шукають на Херсонщині

4 Серпня 2015 11:05
kn.ks.ua

kn.ks.ua

Нове вогнище захворювання лептоспірозом, яке вже забрало життя людини, досі не можуть локалізувати медики Херсонщини.

Жертвою смертельно небезпечної недуги, рознощиками якої є пацюки та ондатри з числа мешканців берегів прісноводних водойм, став старший викладач Херсонського державного університету. Він відправився відпочивати до знайомих у курортний Скадовський район області, і вже на п’ятий день відчув себе настільки зле, що його довелося шпиталізувати спершу до районної, а потім до інфекційної лікарні. Де він і помер у реанімації.  

Тільки минулого року на Херсонщині зафіксували чотири випадки захворювання на лептоспіроз. Його підхопили ті, хто купався чи рибалив у прісних водоймах пониззя Дніпра – у Херсоні. Цюрупинському чи Голопристанському районах області. Однак у Скадовську чи його околицях таких водойм просто немає, а в морі збудник недуги не виживає. Можливо, загиблий підхопив його, скупавшись у зрошувальному каналі, але цю версію поки не підтвердили і не спростували.

–  Із зверненням до лікарні хворий запізнився. Він швидко впав у стан  коми, тому наш епідеміолог не зміг з ним поговорити та з’ясувати, де саме чоловік міг купатися чи контактувати із носіями хвороби. Сподіваємося, допоможе опитування члені родини та знайомих загиблого, – каже заступник директора ДП «Лабораторний центр Херсонщини» Анатолій Коваль. – Його дружина, зокрема, згадала, що за кілька тижнів до виїзду на море чоловік рибалив із друзями на Нафтогавані під Херсоном. Цілком можливо, що він там інфікувався – у часові межі інкубаційного періоду такий варіант цілком вкладається. 

Аби не підхопити лептоспіроз, усім відпочивальникам, бажаючим скупатися та порибалити в каналах (хоч це і заборонено) чи пониззі Дніпра, медики радять спершу оглянути себе. Адже достатньо мати на тілі щонайменшу ранку, і цього може вистачити для проникнення у кров збудника вкрай небезпечної недуги – бактерій, які вражають нирки, печінку, шлунок та центральну нервову систему.  І ця небезпека існує не тільки на Херсонщині – минулого року по всій Україні також зареєстрували 56 випадків лептоспірозу.