Учасники АТО з Херсонщини підтримуватимуть один одного

1 Серпня 2015 12:36
filmstreet.com.ua

filmstreet.com.ua

Представники Громадської організації «Товариство  воїнів – учасників, ветеранів АТО на Сході України» зустрілися з бійцями із Херсонщини, які брали участь в антитерористичній операції. Головною метою зустрічі стала можливість обмінятися контактами, обговорити життєво-важливі проблеми та шляхи їх вирішення. На зустрічі були бійці з Херсона, Каховки, Нової Каховки, Берислава, Білозерки. Як зізналися самі учасниками АТО, проблеми дійсно є, але всі вони вирішуються і ситуація на Херсонщині поліпшується.

Якщо раніше фахівці не могли чітко підказати, куди і як звертатися учаснику АТО, то на сьогоднішній день ця проблема відпала. Почали працювати фахівці у військових частинах, з’явилися служби правової допомоги, які створені  в районах. Зараз спростилася процедура оформлення посвідчення учасника бойових дій.
Як зазначив, представник організації воїнів-учасників, ветеранів АТО на Сході України Михайло Бословяк, ситуація з виділенням землі в кожному районі різна. За його словами, більше проблема навіть не в тому, що не дають ділянки землі, а в тому, що їх дають не там, де бійці хотіли б.
Надала підтримку сім’ям загиблих бійців Херсонська облдержадміністрація, виділивши ділянки землі на березі Азовського моря. Як розповів під час зустрічі Михайло Бословяк, в організацію не раз зверталися воїни АТО з проханням допомогти у працевлаштуванні, порадити, куди звертатися.
Скаржилися і звільнені мобілізовані бійці, яких “заднім числом” незаконно позбавили роботи і заробітної плати. Таких випадків було два і обидва в охоронних структурах. Після того, як військового мобілізують, він за законом повинен продовжувати отримувати заробітну плату. У згаданих  випадках бійці отримали зарплату лише за перший місяць, потім гроші роботодавець припинив виплачувати. Уже прийшовши у відпустку і звернувшись у відділ кадрів, військові дізналися, що вони звільнені, а це є порушенням законодавства. Але ситуацію вдалося вирішити. Бійців на посаді відновили і виплатили зарплати.
Звертаються бійці, які хочуть працевлаштуватися з охорони громадського порядку у проект “Шериф”. У цьому випадку хлопців направляють в центр зайнятості, де бійці вже отримують докладну консультацію.
На сьогоднішній день Херсонщина – одна з передових областей, де демобілізованим надають безкоштовно правову та психологічну допомогу. У нас діє кілька центрів та організацій, де бійцям можуть допомогти з усіх питань. Безкоштовну допомогу надають не тільки бійцям, які повернулися з АТО, але і їх сім’ям.
Як зазначили на зустрічі, учасники АТО мають право на пільговий проїзд за наявності посвідчення УБД і талона, який видає військкомат.
Якщо раптом бійцеві відмовлять у пільговому проїзді потрібно звертатися безпосередньо до начальника автостанції або перевізника, а якщо і тоді не вдасться домогтися справедливості, дзвонити в міліцію.
Як зазначили бійці за підсумками зустрічі, проблеми є, але найважливіше, що вони вирішувані, а якщо консолідувати зусилля, то вирішуються вони швидше і ефективніше.
Нагадаємо, бійці, що пройшли війну, об’єдналися в Громадську організацію «Товариство воїнів – учасників, ветеранів АТО на Сході України», щоб допомагати військовослужбовцям психологічно впорається з пережитим, а також з оформленням всіх необхідних документів на пільги.
Контактні дані організації: тел .: (0552) 42-14-30, (098) 7782819, (066) 4272550.