У Херсоні з’явиться новий мікрорайон?

30 Липня 2015 09:27
city.kherson.ua

city.kherson.ua

Відбулась прес-конференція міського голови Володимира Миколаєнка і директора департаменту містобудування і землекористування міської ради Михайла Жарова, на якій громадськість ознайомили з планом забудови мікрорайону Таврійського 4-Б.

Володимир Миколаєнко повідомив, що у минулому році ПрАТ «Херсон-Діпромісто» розроблена містобудівна документація – «Детальний план території мікрорайону Таврійського 4-Б».

«Територія мікрорайону визначена як територія житлової забудови. Але зрозуміло, що для забезпечення нормальних умов життя необхідно прокласти дороги, підключити світло, воду, каналізацію, газ. Необхідно збудувати магазини, школи, дитячі садочки, лікувальні заклади, об’єкти для занять спортом, австоянки, перукарні, кафе та багато інших об’єктів, які потрібні у повсякденному житті. Необхідно озеленити та впорядкувати територію, зробити її зручною та затишною», – сказав міський голова.

Згідно з детальним планом, на території мікрорайону Таврійського 4-Б, а це майже 40 га, розташованих в межах просп. 200-річчя Херсона – Сенявіна – вул. Ворошилова і неназваної  вул. між мікрорайонами 4А і 4Б, планується збудувати житло для понад 13 тис. мешканців. Це 46 багатоквартирних житлових будинки поверховістю від 5 до 16 поверхів (біля 4,5 тис. квартир), а також малоповерхова забудова на ділянках, виділених родинам воїнів АТО.

Наразі виконавчими органами міської ради підготовлений проект рішення міської ради «Про затвердження переліку земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що перебувають у комунальній власності м. Херсона, по яких здійснюватиметься підготовка до продажу прав на них на аукціоні». Він розглядатиметься депутатським корпусом на пленарному засіданні сесії міської  ради, запланованому на 31 липня 2015 року.

До переліку включено земельну ділянку мікрорайону Таврійського 4-Б. Аукціон дозволить визначити інвестора-забудовника для реалізації комплексної забудови території. Попередньо обговорюється можливість участі інвесторів з міст Києва, Вінниці, Хмельницького.

«При будівництві ми не навантажуємо існуючу інфраструктуру, а плануємо будівництво нової, – сказав Михайло Жаров. – Учасник аукціону (потенційний інвестор) має розрахувати власні сили т.ч., щоб будувати одночасно нові об’єкти житлової нерухомості і соціальної інфраструктури. Саме таким чином ми отримаємо упорядковане будівництво. Питання, яке розглядатимуть на сесії 31 липня – передбачає продаж на аукціоні права оренди. Тобто місто буде отримувати за цю землю орендну плату від забудовника», – пояснив він.

Володимир Миколаєнко наголосив, що жорсткою умовою участі у будівництві є залучення до виконання робіт херсонських підприємств. «Інвестор може бути немісцевий, а от будівельники і по-максимуму будівельні матеріали, які ми можемо забезпечити, з Херсона і Херсонської області. Тобто, обов’язковою є реєстрація суб’єкта господарювання у нашому місті. Податки мають йти у місто, залучатись до роботи мають херсонці. По завершенню будівництва частина квартир буде передана місту, щоб ми мали змогу вирішити питання надання житла багатодітним родинам, іншим пільговим категоріям громадян, мали можливість зменшити чергу херсонців на отримання житла», – сказав міський голова.

У мікрорайоні планується збудувати 3 дитячі садочка на 660 місць та загальноосвітню школу на 33 класи (1300 учнів), багатофункціональний торгово-побутовий об’єкт з аптекою та паркінгом, торгово-розважальний комплекс, магазини, кафе, спортивні майданчики та тенісний клуб, перукарні, хімчистки, три паркінги на понад 1000 автомобілів кожний, АЗС, СТО та інші об’єкти.

«На мою думку, у нас багато років не було комплексної забудови. Вона проводилась досить хаотично.  Ми йдемо іншим шляхом», – наголосив міський голова.