“Князь Володимир є безумовно визначальною постаттю для України як держави”, – історик з Херсона

30 Липня 2015 10:52
Український народ відзначає День Володимира і Хрещення Київської Русі-України.

Тарас БУКРЄЄВ, викладач історії, редактора сайту «Рідна Херсонщина»:

BzuxdJ3Mn4I– Передусім варто сказати, що Володимир є безумовно визначальною постаттю для України як держави. Він масово приніс на наші землі Християнство східного обряду. Таким чином він поступово інтегрував населення Київської Русі до культурного, економічного, політичного простору всієї Європи. До цього Київська Русь існувала як могутня економіко-політична одиниця, але в очах європейських монархів це була фактично дика, язичницька держава. Це дало поштовх подальших міждержавних зав’язків. Це привнесло в нашу культуру багато нового. З’явилися інституції, якими прийнято характеризувати держави сьогодні.

Щодо сучасної обізнаності молоді постаттю Володимира і взагалі давньої історії, я вважаю, що вона явно недостатня. Переважно патріотичне виховання ґрунтується на подіях кінця XIX – середини ХХ століття. Однак часто не беруться до уваги корінні державотворчі процеси, які відбувалися за часів Київської Русі. Насправді українці мають давню державну традицію, хоча вона була дискретною, обірваною. Сьогодні ж цим дуже добре користується російська пропаганда, спекулюючи назвою «древнерусское государство» замість звичного Київська Русь. Відповідно всі постаті сприймаються частиною міфічного «русского мира». Гадаю, актуалізувати знання молоді про таких відомих державтворців як князі Володимир чи Ярослав варто у школі. Але не лише говорити про це в 6 класі, а далі жодного разу не згадати, а у старших класах робити своєрідні зрізи з давньої історії, коли діти за віком можуть уже більше зрозуміти важливість того періоду і тих постатей для сучасної України. Так само у вищій школі це варто закріплювати.

Також я вважаю, що в інформаційному просторі держава має значно уважніше пильнувати за станом історичної пам’яті українців. Може, це звучатиме дивно, але варто поглянути на приклад Росії. Звичайно, не вигадувати історію і будувати на цьому пропаганду, а навчити людей поважати своє минуле, в тому числі давнє. Бо саме тоді були закладені основи державності. І з того часу ми ментально були частиною Європи.

Коментар є частиною публікації газети “День” про День Володимира і Хрещення Київської Русі-України “Тисячолітня спадщина… і майбутнє”.