Хабар чи премія: як прикордонники борються з корупцією на «Чонгарі»

30 Липня 2015 11:23
Фото Івана Антипенка

Фото Івана Антипенка

На контрольному пункті в’їзду-виїзду «Чонгар» на Херсонщині триває боротьба з корупцією: відкривають кримінальні провадження і звільняють правопорушників. Однак прикордонники зазначають: хабарі найчастіше пропонують самі люди. ​

В’ячеслав із Харкова везе згущене молоко до Криму. Каже, дрібне хабарництво на пунктах пропуску йому добре знайоме. «Дивлячись, який вантаж ти везеш – то «дай води», то «дай квасу», то «дай коли», таке. Ну як цигани от, знаєте», – скаржиться водій.  Деяких «прохачів» він уже знає на ім’я.

«Там є такий прапорщик Андрюша, невеликий – то «дайте на каву», то «дайте грошей». Невдовзі він проситиме, щоб йому на Кіпрі трикімнатну квартиру купили. Я звертався до старшого зміни, до СБУ, і вони його швидко поставили на місце. Більше не просить, і щось його вже не видно», – розповідає далекобійник.

Сергій Бідило, начальник Азово-Чорноморського регіонального управління прикордонної служби, зазначає, що корупцію на пунктах пропуску методично викорінюють ще з березня.

«Що стосується корупції, то це основна загроза сьогодні, яка є в оперативно-службовій діяльності як регіонального управління, так і органів охорони кордону та підрозділів. На жаль, нам не вдалось уникнути ганебних цих явищ», – зізнається керівник.

В рамках антикорупційної «чистки» відкрили 23 кримінальних провадження, зафіксували 99 адміністративних правопорушень, змінили 38 керівників, ротували 437 військовослужбовців і звільнили 11 порушників, повідомляє сайт Херсонської облдержадміністрації.

«Начальника Бердянського прикордонного загону зняли з посади, понизили, перевели на іншу посаду в регіональне управління. Начальник відділу прикордонної служби також знятий, знижений на посаді і відсторонений від здійснення функцій охорони державного кордону», – додає Бідило.

За відмову від хабара прикордонників мотивують преміями. Юрію Рондоманському, старшому інспектору відділу прикордонної служби «Чонгар» Бердянського прикордонного загону, дали 2 тисячі гривень за відмову від 25 тисяч рублів, яку йому запропонував керівник хіп-хоп гурту.

«До мене підійшов, надав паспорта, сказав: ось, суть проблеми знаємо, чи можна якось допомогти? Я подивився документи, бачу: там лежить 25 тисяч, – ну, я не бачив конкретну суму, бачу, що гроші», – згадує прикордонник.

Крім того, до грошового розвязання проблем спонукає незнання правил перетину адміністративного кордону, додає Асан Алієв, голова Меджлісу Херсонської області. Його кримськотатарська громада є частиною громадських формувань, долучених до нагляду за пунктами пропуску. Він часто допомагає співвітчизникам законно перетнути кордон.

«У нас у районі близько 8 тисяч кримських татар живе, і сім’ї практично нерозривні – тобто наші дівчата виходять заміж до Криму, хлопці там працюють, і, природно, вони хочуть відвідати своїх батьків, і ось тут, звісно, велика проблема. Тому що назад їм треба зробити дитячий проїзний квиток або закордонний паспорт на дитину», – пояснює чоловік.

Прикордонники просять людей допомагати в боротьбі з корупцією, а саме доповідати на гарячу лінію про випадки вимагання хабарів. Кажуть, результат уже є: 12 прикордонників відмовились брати хабар і отримали за це премії.

Євген Кучеров, “Крим.Реалії”