У новому «Маршруті №1» від газети «День» читайте про палацово-паркові ансамблі і привабливість Херсонщини

29 Липня 2015 12:35

Свіжий «Маршрут №1» – про палацово-паркові ансамблі як простір, що «реставрує» людей.

Плануючи подорожі, особливо літні, ми часто вносимо у свій особистий «блокнот мандрівника» цілий список парків і палаців західної Європи, Азії і Африки, які обов’язково треба побачити. Палац Фонтенбло, що недалеко від Парижу, сад і палац Сан-Сусі у Постдамі, Парк кришталевого Палацу у Порто, дивовижний палацовий комплекс Джайпурського махараджі в Індії, Палац Топкапи у Стамбулі, – занотовуємо ми… У той же час, скільки незвіданих, небачених та навіть не знаних нами палаців, парків і садів приховує рідна країна. Та ні, зовсім навіть не приховує – їдь, дивись, занурюйся у цю красу і гармонію – і змінюйся на краще. Хоч кожні вихідні. Ви будете здивовані смаком, рівнем, силуетами цих місць, їхньою історією і іменами, навіки зав’язаними з ними. Тут роботи для допитливого туриста – на роки. Маршрутів і місць must see – на окремий товстий блокнот. А головне – це не просто культурні пам’ятки, це – місця нашої сили, що акумулюють силу духу, ідеї і почуття.

day.kiev.ua

day.kiev.ua

«…Коли я чую побутуючу думку, що в України ніколи не було своєї еліти та аристократії, думаю, що вона просто була недостатньо вивчена українцями. Просто треба вкласти свої почуття і реконструювати цю розірвану «низку перлів», яку варто дбайливо повишукувати і поєднати, – пише у своїй традиційній вступній колонці головний редактор «Дня» Лариса Івшина. – Треба відродити «дружні» сади, у яких росли дерева Кохання та Вірності, а в наш час залишилися лише романтичні руїни, і які знову потребують любові, кохання і вірності. Адже, коли ми дивимося на ці фантастичні дерева, парки, двохсотлітні липи, дубові гаї, то бачимо за цим всім незнищенну силу духу і ідей. Тож, маємо зробити візитівкою України це абсолютно неповторне диво. І воно гармонізує простір навколо себе, а головне – «реставрує» людей. Адже найболючіші травми ХХ століття – це скалічені люди, деформовані цінності, перекручена система координат…».

Отже, у свіжому глянці творча команда «Дня» відібрала лише найцікавіше про українські палацово-паркові ансамблі. Наприклад, ексклюзивний фоторепортаж «Самчики. Incognita»/ «В Україні подібних заповідників лише три: на Чернігівщині — Качанівка й Батурин, ну і, звісно, наші Самчики — Хмельниччина», — привертає увагу директор комплексу Богдан Пажимський. На території усього в 19 гектарів нащадки давнього польського роду Пажимських відтворили унікальність, підступно приховану свого часу від людського ока радянською владою та шаром столітнього пилу…

На сторінках свіжого «Маршруту №1» ви також зможете «поспілкуватися» з архітектор-містобудівельником з Черкас Федіром Гонцою – про парки для мислення. Ще – прочитати про дивовижне мистецтво топіарі – вирізання фігур з кущів, дерев і лози. Ну, і звичайно, шукайте традиційну цікаву інфографіку «Зелений Парнас та його творці».

Окрім цього, у новому глянці ви побачите красиву інфографіку про туристичну привабливість Херсонщини: парки, національні заповідники, туризм «чотирьох стихій» і мальовничі дніпровські плавні.

І це — далеко не все, що ви знайдете у новому «Маршруту №1»! Запитуйте 34-й «Маршрут №1. Український Едем» уже з 31 липня у кіосках продажу преси або замовляйте на сайті «Дня».

Джерело: День