Самопіар чи обґрунтована критика?

29 Липня 2015 21:11
ФОТО 05542ONLINE.COM

ФОТО 05542ONLINE.COM

Заступник начальника УМВС в Херсонській області Ілля Кива звинуватив голову ХОДА у бездіяльності і розведенні корупції.

Про це Ілля Кива написав на власній сторінці у Facebook. Він заявив, що голова ОДА Андрій Путілов не бореться з корупцією на кордоні з Кримом, що завдає значної шкоди країні. «Моя позиція як громадянина і оборонця України: губернатор Херсонської області за рік свого перебування при владі не зробив нічого для обороноздатності південного кордону держави. Відсутність оборонних рубежів і їх створення, вирубка лісу, вивезення за кордон металу, розвів корупцію на митниці, що призвело до контрабанди з окупованою територією Криму! Як на мене, необхідна негайна кадрова чистка!.. Президент провів кадрові зміни в прикордонних Закарпатській, Луганській та Донецькій областях. Тепер черга Херсонській області», – написав Ілля Кива.

Така заява не залишилась поза увагою ЗМІ. Її обговорюють і в соцмережах. Варто зауважити, що колишній комбат батальйону «Полтавщина» Кива відомий багатьма одіозними заявами і неоднозначними фактами з біографії. В мережі можна зустріти чимало відгуків про цю особу. Одні називають його психічно хворим злочинцем, який не може займати державні посади, а для інших він – борець із сепаратистами і патріот. Свого часу він висловлювався за жорсткий контроль пропусків на окуповані території Донбасу. «Була б моя воля, я б розстрілював цих мандрівників в «ДНР», любителів референдумів і парадів українських військовополонених…», – писав Кива.

Однак відповідність займаній посаді біографії і заслугам Іллі Киви – це питання до керівництва МВС, яке його призначило. Сьогодні ця людина відповідає за правопорядок в області, що межує з окупованим Кримом і є потенційною жертвою агресії Росії. Різка критика голови Херсонської ОДА Путілова говорить про непорозуміння в діях органів влади. Окрім того, заява Киви, безумовно, носить і політичний характер. Реакції Андрія Путілова на критику в його бік немає. У прес-службі голови ОДА на прохання прокоментувати ситуацію теж поки не відповідають.

Чим могла бути спровокована і про що ще свідчить заява Киви? Наскільки обґрунтовані звинувачення на адресу Путілова? Це більше самопіар чи заклик до реальних дій? Чи можна після цього очікувати кадрових змін в обласній міліції або облдержадміністрації? Ці питання ми поставили політичним експертам з Херсона.

«КРИТИКА ГУБЕРНАТОРА В НАС – НЕБЕЗПЕЧНА СПРАВА»

«Передусім варто сказати, що Ілля Кива – людина не з місцевої політичної «тусовки». Це значить, що він може дозволити собі такі різкі заяви, – вважає журналіст, телеведучий Сергій Нікітенко. – З іншого боку, він займає посаду заступника начальника обласної міліції і якраз у його обов’язки входить документація і відкриття кримінальних справ по тих злочинних явищах, про які він говорить. Мені здалося, що ця заява – крок від відчаю. Мабуть, він не бачить перспективи, якщо реально збирається боротися з контрабандою та іншими злочинами. Посудіть самі: начальник Херсонського УМВС – брат голови Миколаївської ОДА, який дружить з нашим губернатором. І зрозуміло, що один Кива тут нічого не вдіє. Він не має підтримки ні серед політичних партій у Херсоні, ні серед громадськості. Навіть «Правий сектор» не вважає його своїм. І місцеве міліцейське начальство, схоже, не розуміє, навіщо він тут потрібен. Тому можна припустити, що його спробують прибрати звідси різними способами. Тим більше після такої заяви. Критика губернатора в нас – це небезпечна справа. Щодо обґрунтованості звинувачень Киви, то гадаю, не важко зрозуміти, що контрабанда чи незаконні пасажирські перевезення не можуть здійснюватися без контролю «зверху».

«СКАЗАВ ТЕ, ЩО ВСІ І ТАК ЗНАЮТЬ»

«Він сказав те, що всі і так знають. Чому? Бо не пов’язаний із УДАРним угрупованням, яке зовсім не є для АП якоюсь абсолютною цінністю. Але це зовсім не означає, що Киву прислав добрий цар чи «вашингтонський обком» для якоїсь ревізії, – коментує політичний аналітик Володимир Молчанов. – Вірогідніше, метою була лише безпека, лише кримський кордон. Решта – власна ініціатива Киви. Наслідки залежатимуть від Путілова. Якщо він проігнорує «наїзд», нічого не станеться. Репутація губернатора додатково вже не постраждає. Якщо Путілов втягнеться у війну, гадаю, полетить з посади».

Іван АНТИПЕНКО, «День»