Микола Томенко: Індексація пенсій і зарплат мала бути проведена в січні 2015 року, а не під час виборів

24 Липня 2015 13:44
112.ua

112.ua

Відповідаючи у Запоріжжі на запитання журналістів стосовно того, коли почнеться індексація мінімальних пенсій та заробітних плат, народний депутат України Микола Томенко сказав, що насправді вона мусила би розпочатися ще з 1 січня 2015 року.

«Здорожчання життя, інфляція тощо вимагали і з точки зору законодавства, і з точки зору здорового глузду та поваги до людини проіндексувати пенсії і заробітні плати. Натомість Уряд посилався на аргументи стосовно позиції Міжнародного валютного фонду, дефіциту бюджету і Пенсійного фонду», – зауважив народний депутат.

«Щоб навести порядок у Пенсійному фонді, – каже М. Томенко, – треба було би вже давно зробити реєстр пільговиків та реєстр пенсіонерів, через який ми би побачили, що є велика кількість неіснуючих пенсіонерів, так званих «мертвих душ», і тих, хто отримує енну кількість пільг. І за рахунок цього ми би зекономили набагато більше грошей, аніж за рахунок замороження пенсій і зарплат, що перетворило більшість громадян України на дуже бідних або бідних».

Микола Томенко послався на досвід інших країн: коли створювалися публічні реєстри пільговиків та пенсіонерів, завжди відбувалася суттєва економія бюджетних коштів.

На його думку, очевидно, що в листопаді або в грудні таки відбудеться індексація пенсій і заробітних плат, але вона носитиме, скоріше, виборчий характер. «А взагалі-то, індексація мусила би бути плановою, а не виборчою, з паралельними реформами, що пов’язані з боротьбою з корупцією та наведенням порядку в системі виплат, доплат та пільг», – підсумував М. Томенко.