На тимчасовому кордоні з Кримом будуватимуть другу лінію оборони

22 Липня 2015 14:43
10hersonДо кінця нинішнього літа на Херсонщині мають збудувати другу лінію оборони вздовж тимчасового кордону з окупованим Кримом.

Звісно, про повне завершення її будівництва у такі короткі строки мови не йде, але підготувати траншеї та доти цілком можливо, вважає новий заступник начальника обласного управління МВС, підполковник Ілля Кива, призначений відповідальним за цю роботу. Сюди обіцяють надіслати додаткові сили Національної гвардії України, які візьмуть на себе місію захищати лінію укріплень, яка поки що існує лише в проекті. «Другий рубіж оборони має служити також і для додаткової фільтрації  всього, що буде перетинати адміністративний кордон», – поділився Ілля Володимирович думками із журналістами на прес-конференції.

24tv.ua

Ілля Кива / 24tv.ua

За твердим переконанням досвідченого офіцера, котрий брав участь у жорстоких боях на Донбасі, у Херсоні надто недооцінюють ступінь небезпеки, що нависла над прифронтовим регіоном. А дехто ще й заробляє на контрабанді до захопленого російськими військами півострова. «Дістався до пунктів в’їзду-виїзду з Криму, а на півострів у черзі стоїть з двісті вантажівок. І якби ж із товарами першої необхідності, які треба постачати на півострів! З тих двохсот машин сорок везли цукор та шістдесят – якісні обрізні дошки з західної України. При цьому на будівництві наших оборонних споруд на материку із лісом, кажуть, проблема», – дивується Ілля Володимирович.

Готовність першої лінії оборони, про яку ще кілька місяців тому рапортували обласні чиновники, підполковник Кива виразно охарактеризував трьома словами: «Неякісно, недосконало, ненадійно». Тому заступник начальника обласної міліції повідомив, що через керівництво МВС України вже звернувся до очільника РНБО Олександра Турчинова із проханням надіслати до регіону експертну комісію для перевірки та виявлення недоліків фортифікаційних споруд – адже ці недоліки можуть коштувати багато життів українських воїнів. Обіцяє Ілля Кива належним чином «подякувати» й місцевим управлінцям, котрі займалися окозамилюванням замість того, аби кріпити захист рубежів держави. «Піду по кабінетах, подивлюся на обличчя чиновників, і роздам їм повістки», – недвозначно пообіцяв офіцер, відомий різкістю суджень та крутим норовом.