Микола Томенко: В Україні повинен бути один контролюючий орган у сфері екології

22 Липня 2015 10:36
112.ua

112.ua

На цьому наголосив сьогодні Голова парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко під час засідання колегії Державної екологічної інспекції України.

«В Україні необхідно відновити цивілізовану екологічну політику та, відповідно, цивілізований моніторинг за виконанням екологічного законодавства», – зауважив Голова Комітету.

Для цього, на його думку, необхідно усунути дублювання повноважень Держекоінспекції, Держлісагентства і Держрибагентства.

«Зрозуміло, якщо Держлісагентство своїм ключовим завданням сьогодні бачить заробляння грошей на продажу лісу, а Держрибагенство – на промисловому вилові риби тощо, то вони світоглядно не зацікавлені у забезпеченні контрольних функцій щодо виконання законодавства у сфері вирубки лісів чи, скажімо, вилову риби. Отож, ці функції повинні бути забрані і передані до єдиної контролюючої структури у сфері охорони довкілля», – вважає Микола Томенко.

«Чи робити її на базі Держекоінспекції чи в інший спосіб – це питання інструментів та технологій. Але цілком очевидно, що така єдина структура повинна бути. Вона повинна мати належні повноваження і нормальні умови для роботи», – вважає Голова Комітету.

Микола Томенко також сказав, що профільний Комітет Верховної Ради готовий спільно з Міністерством екології та Держекоінспекцією працювати над концепцією реформувань відповідних контролюючих структур і допомогти повернути державний контроль у сферу охорони довкілля в Україні.