Виїзні консультації херсонських юристів у військові частини на Донеччині

14 Липня 2015 09:21
Військовослужбовці 95 аеромобільної бригади / Автор фото Наталя Бімбірайте

Військовослужбовці 95 аеромобільної бригади / Автор фото Наталя Бімбірайте

Військовослужбовці 95 аеромобільної бригади, які зараз захищають Україну на сході, отримали безоплатну правову допомогу під час виїзної консультації, що відбулась 23-25 червня, у місці їх служби – Слов’янську.

На запрошення командирів частин команда ІРЦ «Правовий простір», юристи Херсонського обласного фонду милосердя та здоров’я (ХОФМЗ) та журналісти газети «Вгору» завітали до наших бійців. Адже командири, як ніхто, розуміють, що будь-які проблеми військовослужбовців краще попередити, ніж потім долати їх наслідки. Вони дбають не лише про побут, забезпечення, дозвілля, моральний та бойовий дух, а й про правовий захист військовослужбовців. А правові питання необхідно вирішувати, порадившись з фаховим юристом. Саме тому і запросили давніх друзів та партнерів з Херсона – юристів ХОФМЗ для проведення правової консультації з солдатами.

04Юристи Володимир Орловський та Анна Мартинюк провели групову консультацію, а також відповіли на індивідуальні запити 14-тьох військовослужбовців. Оскільки у батальйоні служать близько 200 жителів Херсонщини, то Володимир Орловський розповів про діяльність органів місцевого самоврядування у питанні реалізації пільг, передбачених для ветеранів війни (учасників бойових дій і інвалідів війни), надав інформацію про порядок приватизації учасниками АТО земельних ділянок у Херсоні для будівництва житла та про наявність таких земельних ділянок у Херсоні.

Одному військовослужбовцю юристи допомогли скласти довіреність на родичів для звернення до міськради із заявою про приватизацію земельної ділянки. Зразок довіреності залишили у замполіта «на майбутнє», щоб інші солдати також могли скористатися підказкою.

05На прохання ще двох військовослужбовців Володимир Орловський провів телефонні консультації їхніх друзів-військовослужбовців з інших частин з питань порядку мобілізації/демобілізації, оскарження дисциплінарних стягнень, захисту у кримінальному процесі тощо.

– У військовій частині я зустрів вольових і мотивованих людей. Вони є прикладом для мирного тилу. Юридичні консультації, які ми з Анною провели, є внеском нашої організації у справу посилення правового захисту військовослужбовців. Ми повідомляли бійцям про порядок реалізації передбачених законом прав учасників бойових дій та про можливість отримання правової допомоги. Результати цієї роз’яснювальної роботи не забарилися: декілька військових уже успішно звернулися до виконкому Херсонської міської ради із заявами про виділення земельних ділянок і виплату матеріальної допомоги. А після нашого повернення у Херсон родичі ще трьох військовослужбовців звернулися до нас за правовою допомогою». – ділиться враженнями від виїзної консультації Володимир Орловський.

Команда ІРЦ «Правовий простір» привезла для військовослужбовців багато інформаційних матеріалів – буклетів та листівок, підготовлених в межах проекту «Підвищення рівня правового захисту військовослужбовців, учасників АТО та членів їх сімей, шляхом надання правової допомоги та здійснення моніторингів», що зараз реалізується Центрами правової інформації та консультацій у п’яти областях: Херсонській, Волинській,Харківській, Київській та Чернігівській.

– У нас були дві основні задачі. По-перше, розказати бійцям про можливості безоплатної правової допомоги, відповісти на їх запитання. А по-друге, підтримати та підбадьорити наших військових, передати їм подарунки та привітання від херсонців. До того ж нам важливо було на власні очі побачити, як живуть бійці, який у них побут, чого не вистачає, які відносини з командирами, – зазначила директор ІРЦ «Правовий простір» Наталя Бімбірайте.

Тому разом з інформаційними матеріалами подарували бійцям футболки, придбані на гроші херсонців, на суму 4 тис. грн.

Тож головний висновок, який зробила херсонська команда, – такі виїзди до військовослужбовців на схід дуже важливі для всіх. Командири допомагають своїм солдатам вирішити правові проблеми. Солдати переконуються, що вони потрібні своїй країні, а їх рідні зможуть звернутися по допомогу і про них подбають, доки вони на службі. А наша команда на власні очі побачила, у яких умовах служать наші хлопці, надали їм корисну інформацію та зарядилися їх спокійною упевненістю у нашій перемозі.

Ольга Жукова, ІРЦ «Правовий простір»