Херсонські хірурги виконали унікальну операцію

14 Липня 2015 15:03
www.likar.info

www.likar.info

Унікальну операцію з використанням чи не всіх існуючих хірургічних технологій виконали медики обласної клінічної лікарні Херсона.

Сюди звернувся 60-річний мешканець обласного центру, котрого вже з півроку допікали незрозумілі болі в шиї. Той спочатку «грішив» на остеохондроз. Але виявилося, що просто в основі черепа у чоловіка розвинулася надзвичайно «агресивна», хоча й доброякісна пухлина. За ці півроку вона буквально роз’їла міцні черепні кістки, стиснула м’язи шиї так, що в пацієнта перекосилося обличчя,  і він на себе перестав бути схожий. А на додачу почала затягуватися навколо сонної артерії, наче зашморг, загрожуючи через кілька тижнів взагалі задушити нещасного.

Гаяти часу з операцією було не можна. Тож до неї взялася ціла бригада з шести фахівців, під керівництвом завідуючого нейрохірургічним відділом ОКБ, кандидата медичних наук Олексія Леонтьєва. Під загальним наркозом херсонцю відпиляли вражену частину черепних кісток. А потім за допомогою лазерною установки, відеолапараскопа і звичайного скальпеля дрібними частинами випалювали  та вирізали пухлину, діаметром якої сягав дев’яти сантиметрів. Олексій Леонтьєв каже, що операція була надзвичайно складною: адже пухлина «врізалася» між нервовими закінченнями й кровоносними судинами. Навіть один-єдиний помилковий рух леза скальпелю чи променя лазеру загрожував непоправними наслідками. Тому всі маніпуляції проходили тільки під об’єктивом світлооптичного мікроскопу, який забезпечував шістнадцятикратне збільшення зображення операційного поля.

Не дивно, що операція зайняла майже п’ять годин, але зрештою все минуло без ускладнень. Вже надвечір після неї пацієнт прийшов до тями, а наступного дня зміг піднятися на ноги. Медики розраховують, що реабілітаційний період після хірургічного втручання займе в нього не більше десяти-дванадцяти днів.

Походження пухлини лікарі не визначили – в них є тільки припущення стосовно її етіології. Та зрештою, головне, що медики допомогли людині  позбутися цього «зашморгу», і повернули її до нормального життя.

Сергій Яновський, “Голос України: Інформаційний портал”