В Херсоні започатковано проект «Громадський інспектор»

13 Липня 2015 13:30
city.kherson.ua

city.kherson.ua

Презентація відбулася 8 липня під відкритим небом на набережній Дніпра. За словами начальниці Інспекції з контролю за благоустроєм та санітарним станом міста Олени Мазур, ідея залучення громадськості до наведення порядку на вулицях міста з’явилася у березні, коли люди через соцмережі й особисто вказували на недоліки: забудови без документів, відсутність урн для сміття, несанкціоновані розриття доріг та інше.

«Тоді ми вирішили, що співпрацю з активними херсонцями треба систематизувати. Щоб люди не просто приходили і кричали, а, за бажанням, допомагали інспекції усувати ті чи інші проблеми, — каже Олена Мазур. — Сьогодні в нашому штаті кілька людей, нам важко охопити все місто. Якщо нас буде 20—30 осіб, то і користі — більше».

Проект «Громадський інспектор» реалізуватимуть у кілька етапів. Спочатку буде електронна реєстрація учасників, потім — конкурсний відбір, тренінги на знання законодавчої бази, власне — інспектування і підбиття перших підсумків у вересні цього року. Діяльність громадських інспекторів регулюється відповідним положенням Херсонської міської ради, у якому визначено основні завдання, обов’язки та права інспектора. За словами авторів проекту, активісти допоможуть вирішувати такі проблеми як неосвітлені вулиці, виявлення безхатніх тварин, стихійні звалища сміття, наявність аварійних дерев і сухостоїв, паркування автомобілів на зелених зонах тощо.

Тридцять інспекторів, яких відібрано, працюватимуть на громадських засадах і у відповідних округах, які нанесені на електронну карту Херсона. Утім, реагувати на порушення правил благоустрою інспектори зможуть не лише у своїх округах, а й по всьому місту. Помітивши якусь проблему, інспектор вноситиме інформацію про неї в електронний реєстр з відповідним коментарем і фото, так само ці відомості публікуватимуть на офіційній сторінці проекту в Facebook. Тут же можна знайти і детальнішу інформацію про реєстрацію та інші новини проекту «Громадський інспектор». За цими повідомленнями стежитиме спеціаліст, який повідомлятиме про них інспекцію, яка реагуватиме відповідно до своїх повноважень. Таким чином комунальні підприємства і приватні підприємці зможуть швидше усувати ці недоліки, запевняють автори ідеї громадського контролю. Якщо проект матиме успіх, в інспекції вимагатимуть офіційного працевлаштування для кращих інспекторів.

«Проблем у цій галузі дуже багато. Це і недосконале законодавство, і малі штрафи для порушників, і гальмування справ у судах та загалом недостатнє усвідомлення більшістю городян своєї відповідальності за загальний вигляд міста, — каже Олена Мазур. — Однак є багато і добросовісних людей, які хочуть щось змінювати в Херсоні. На них ми і орієнтуємось і хочемо з ними співпрацювати».

Іван АНТИПЕНКО, «День»