Сільським громадам Білозерського району – прозорі місцеві бюджети

11 Липня 2015 13:23
socioprostir.org.ua

socioprostir.org.ua

До формування місцевих бюджетів Білозерського району залучатимуть громадськість. У травні тут стартував проект «Сільським громадам – прозорі місцеві бюджети», який впроваджується Білозерським Молодіжним центром регіонального розвитку спільно з газетою «Придніпровська зірка».

Як розповіла керівник організації Елла Петренко, проект спрямований на підвищення рівня доброчесності та прозорості формування й використання коштів місцевого бюджету Білозерської селищної ради та державних закупівель у сфері освіти. Щоб досягти такої амбітної мети організація запланувала проведення громадського моніторингу, інформаційної та адвокаційної кампаній.

За результатами моніторингу місцевий бюджет отримає свою оцінку від громадськості – індекс прозорості, участі та доброчесності. До речі, методику для моніторингу розробили фахівці Фундації «Відкрите суспільство», яка першою в Україні представила бюджет Києва для громадян у доступній, простій формі. Це дало змогу киянам познайомитися з бюджетом і зрозуміти, куди витрачаються їх кошти, як платників податків.

Місцевий бюджет оцінюватиметься за такими принципами, як дотримання єдності, збалансованості, самостійності, повноти, обґрунтованості, ефективності та результативності, справедливості, публічності та прозорості, цільового використання коштів. Можливо для пересічного громадянина деякі з цих принципів здаються не досить зрозумілими, але саме вони допоможуть поставити оцінку місцевій владі.

Також активісти організації здійснюватимуть моніторинг державних закупівель у сфері освіти, що висвітлюються на сайті www.tender.me.gov.ua . А потім публічно представлять результати моніторингу. Громадські активісти розроблять рекомендації місцевій владі, щоб ті усунули виявлені порушення та підвищили рівень своєї доброчесності й прозорості.

Під час проекту проводитиметься широке інформування громади про можливості участі у процесі планування бюджету. У січні-лютому для новообраних депутатів селищної ради заплановано навчання на тему «Залучення громадськості до участі у бюджетному процесі».

Але Білозерський Молодіжний центр регіонального розвитку не єдина організація, що переймається відкритістю місцевих бюджетів. Для реалізації ідеї прозорості бюджетів створено партнерство громадських організацій в різних регіонах країни. Учасники партнерства досліджуватимуть рівень прозорості та доброчесності місцевих бюджетів в громадах Львова, Чернігова, Дніпропетровська, Сум, Чернівців, Миколаєва, Івано-Франківська і міст Чугуїв, Здолбунів, Ковель, Ізмаїл, Вознесенськ та Сєвєродонецьк. Білозерка у цьому переліку найменша адміністративна одиниця, але з великими можливостями для громадської участі.

Команда проекту сподівається, що спільними зусиллями влади та громадськості місцевий бюджет стане прозорим та зрозумілим для людей.

Довідка
Проект «Сільським громадам – прозорі місцеві бюджети» впроваджується в межах ініціативи «Громадянське суспільство та ЗМІ – за прозорі місцеві бюджети!». Остання виконується Одеською обласною організацією «Комітету виборців України», Фундацією «Відкрите суспільство» та громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» за фінансової підтримки Європейського Союзу та Посольства Фінляндії в Україні.

Наталія Сікорська, Білозерський районний осередок ХОМГО

«Молодіжний центр регіонального розвитку»