На Херсонщині про воїнів піклується «Оберіг»

9 Липня 2015 15:01
www.radiosvoboda.org

www.radiosvoboda.org

Задля допомоги військовослужбовцям, що повернулися із зони проведення АТО, та їхнім родинам на Херсонщині створено комунальне підприємство «Оберіг». Його очолила вдова загиблого міліціонера Вікторія Вагнер. Це єдине подібне підприємство в Україні, яке має статус комунального, створене за ініціативи голови Херсонської облдержадміністрації Андрія Путілова. Відповідне рішення прийняли на сесії обласної ради.

Підприємство активно працює із сім’ями загиблих та над реабілітацією й адаптацією до мирного життя військовослужбовців. Серед добрих справ «Оберега» — організація дитячого дозвілля, свят, психологічна й медична допомога сім’ям, соціальний супровід. Нещодавно КП «Оберіг» разом із Херсонською облдержадміністрацією презентував новий масштабний проект — забезпечення безкоштовними земельними ділянками у Генічеському районі 38 сімей загиблих воїнів.

— Спілкування з родинами загиблих в інших регіонах України дало мені змогу зрозуміти, що Херсонщина — одна з тих областей, де сім’ї загиблих у зоні АТО військовослужбовців мають постійний контакт між собою, і їх підтримує обласна влада, — зауважила під час презентації соціального проекту для сімей загиблих військових Вікторія Вагнер, вдова бійця Влада Ковальова.

В ході реалізації проекту надано 38 земельних ділянок, для яких розробляють необхідну документацію, а також проводять роботи з підведення електромережі, водопостачання, інших комунікацій. Ділянки площею по 600 квадратних метрів кожна на узбережжі Азовського моря родини можуть вибрати самостійно. Для їхнього обслуговування в подальшому планують створити кооператив. «Землі обслуговуватимуть кооперативи, у яких працюватимуть волонтери і люди, яким не байдужа доля родин військових, — зауважив голова Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов. — Процес нелегкий, але сподіваємося, що він пройде вдало й у максимально короткі терміни. Це найменше, що ми можемо зробити для сімей тих, хто ціною власного життя захищав рідну землю».

За словами Андрія Путілова, на виконання указу Президента України Петра Порошенка про забезпечення супроводу демобілізованих громадян в області проведено масштабну роботу. На Херсонщину повинні повернутися 3780 демобілізованих. Уже повернулося понад 1,5 тисячі героїв. Обласна адміністрація підтримала створення громадської організації «Ветерани та учасники бойових дій на сході України», яка допомагає військовослужбовцям і демобілізованим. Що стосується презентованого соціального проекту, то голова облдержадміністрації зазначив, що «родина, яка втратила батька, чоловіка, сина, має знати, що вона не залишилася самотньою, має відчувати підтримку влади. Тому й виникла ідея безкоштовно забезпечити родини загиблих земельними ділянками на березі моря з підведеною інженерною інфраструктурою і готовою документацією».

Ділянка землі, яку надають, розташована на території Стрілківської сільської ради Генічеського району за 23 кілометри від районного центру. На відстані 6,6 кілометра від села Щасливцеве та за 3,3 кілометра від села Стрілкове. До моря ж лише 150 метрів. Як запевняють у Херсонській облдержадміністрації, результатом проведеної роботи є створення належних умов для індивідуального дачного будівництва учасникам АТО та членам їхніх родин.