Кримчан з дітьми відправляють у Херсон для оформлення проїзних документів через адмінкордон

7 Липня 2015 17:42

26022015_26Новий порядок перетину адміністративного кордону з Кримом, згідно з яким іноземці можуть потрапити з материкової частини України на півострів тільки зі спеціальним дозволом, став причиною частих відмов у проїзді через пункти пропуску. Мова йде про осіб, які не є громадянами України, а також про дітей, оскільки тепер для в’їзду в Крим неповнолітнім потрібен закордонний паспорт або проїзний документ дитини.

Всім, хто не знав про нові правила і не підготував необхідні документи, на контрольних пунктах пропуску відмовляють у перетині адміністративного кордону, повідомляє Крим.Реалії. Найближче Управління міграційної служби, де виготовляють необхідні для в’їзду документи, розташоване в Херсоні.

В Управлінні Державної міграційної служби України в Херсонській області запевняють, що співробітники управління намагаються працювати «максимально швидко».

«Спеціальний дозвіл іноземцям взагалі видається протягом п’яти робочих днів, не більше п’яти робочих днів, але ми намагаємося максимально швидко документувати їх, і дітей, і іноземців», – розповіла головний спеціаліст із зв’язків із громадськістю та ЗМІ Управління ДМСУ в Херсонській області Іоанна Євич.

Раніше глава Центру громадянської освіти «Альменда» Ольга Скрипник повідомила, що новий порядок перетину адміністративного кордону з анексованим Росією Кримом, затверджений Кабміном України, складний для розуміння і може заплутати батьків дітей, які планують перетинати адмінкордон із Кримом.

На початку червня Кабінет міністрів України затвердив порядок перетину адміністративного кордону з анексованим Росією Кримом. Згідно з документом, в’їзд на територію Криму і виїзд звідти можливий виключно через пропускні пункти. Введення порядку перетину адмінкордону створило значні проблеми для іноземців та осіб без громадянства, яким тепер дуже непросто потрапити на територію півострова. Для цього їм потрібно отримати спеціальний дозвіл у відділенні Державної міграційної служби України.

Після анексії Криму Росією в березні 2014 року між материковою Україною і півостровом проліг формально адміністративний, але фактично – справжній кордон. Крим оголошений тимчасово окупованою територією.

Досі на так званому «кордоні» Криму з материковою Україною функціонує три кримські пропускні прикордонні пункти: «Перекоп», «Армянськ» і «Джанкой», останні два в Росії називають міжнародними.