В Херсоні депутати підтримали всі питання позачергової сесії

1 Липня 2015 07:14
city.kherson.ua

city.kherson.ua

На пленарному засіданні позачергової сесії Херсонської міської ради прийнято рішення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що розташоване на території м.Херсона .

Ставка податку за 1 кв. м об’єкта житлової та нежитлової нерухомості визначена у розмірі 0,5% до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року.

«Зрозуміло, що треба враховувати інтереси місцевого бізнесу, щоб підприємці мали змогу утримувати робочі місця, розвивати свою справу. З іншого боку, коли держава відмовилась від утримання шкіл, лікарень, людей похилого віку, ці зобов’язання взяла на себе місцева влада, і податок на нерухоме майно – це кошти, що можна спрямовувати на соціальний захист, ці ж школи та лікарні. Тому я вважаю, що сьогодні досягнуто компроміс між владою та бізнесом», – зауважив міський голова Володимир Миколаєнко.

Не підлягають оподаткуванню квартири площею 120 кв. м, житлові будинки площею 250 кв.м, різні типи об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх частки (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток) площею 370 кв.м.

Не є об’єктом оподаткування об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що належать релігійним організаціям України, статути (положення) яких зареєстровані в установленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їхньої статутної діяльності, включаючи ті, в яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об’єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність».

Встановлюється пільгова ставка податку «0» на:

на об’єкти житлової нерухомості, що перебувають у власності учасників бойових дій, перелік яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасників АТО, інвалідів війни І, ІІ та ІІІ групи (як було в рішенні на 2015 рік);

новостворені об’єкти житлової та нежитлової нерухомості протягом трьох років з дня введення об’єкта в експлуатацію;

– об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що належать міським комунальним підприємствам;

– об’єкти нежитлової нерухомості, які належать промисловим підприємствам, окрім офісних та торгівельних будівель, що надаються в оренду, а також тих, що знаходяться за межами підприємства.

Рішення набуває чинності з 1 січня 2016 року. За орієнтовними розрахунками, Херсон отримає близько 25 млн. грн. від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Крім того, на пленарному засіданні прийнято рішення про передачу в господарське відання комунального підприємства «Дорожник» Херсонської міської ради вулично-дорожньої мережі міста Херсона з умовою проведення управлінням транспортної, дорожньої інфраструктури і зв’язку міської ради паспортизації та інвентаризації доріг до кінця поточного року. Також доповнено Міську програму розвитку фізичної культури і спорту на 2015 рік пунктом щодо фінансової підтримки КП «Розвиток спорту» (спортивний комплекс «Корабел»).