Сміттєву проблему в Херсоні «розгребуть» лише частково

30 Червня 2015 11:08
bei-news.blogspot.com

bei-news.blogspot.com

Муніципальна влада Херсона від слів про необхідність вирішення сміттєвої проблеми перейшла до цілком конкретних справ.

Міськрада нарешті провела конкурс на будівництво лінії для сортування сміття на полігоні для утилізації побутових відходів. У ньому взяли участь три фірми з різних регіонів України, і переможцем конкурсна комісія з сімнадцяти фахівців визначила бізнес-структуру з Одещини. Але маємо сюрприз: міський Департамент житлово-комунального господарства пропонує укласти інвестиційні угоди одразу з двома фірмами – з Білгород-Дністровська та Києва, які зайняли відповідно перше й друге місця на конкурсі.

– На полігон щороку надходить від восьмисот тисяч до мільйона тонн побутових відходів, а обидві згадані фірми спроможні спільними зусиллями сортувати та виділяти для повторного використання лише чотириста тисяч тонн ТПВ. За умови роботи у дві зміни – вісімсот тисяч тонн. Відтак, проблему утилізації сміття навіть спільними зусиллями інвестори можуть вирішити лише частково, – зазначив начальник міського управління комунального господарства Віктор Трамбовецький. – До того ж, рада сусіднього міста Цюрупинська звертається з проханням приймати у Херсоні ще близько ста тисяч кубометрів відходів – адже там не спромоглися створити власного полігону бодай для їх зберігання.   

Введення в експлуатацію двох сортувальних ліній на полігоні для утилізації ТПВ Херсона планують на початку наступного року. Але для цього міська влада також повинна докласти зусиль, підтягнувши сюди лінію електропередач протяжністю у кілометр, та встановивши трансформаторну підстанцію. Проектно-кошторисну документацію на це вже розробили, зупинка – лише за грішми. Адже вартість робіт «стартує» від півмільйона гривень.