Херсонців запрошують на виставку присвячену 19-ій річниці прийняття Конституції України

27 Червня 2015 16:12
lib.kherson.ua

lib.kherson.ua

В Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олеся Гончара у відділі обслуговування користувачів з нагоди 19-ої річниці прийняття Конституції України діє виставка “Конституція України-втілення національної ідеології та державотворення”. Верховною Радою України 28 червня 1996 року була ухвалена і введена в дію  Конституція України. Саме цей день тоді був проголошений державним святом українського народу, оскільки Конституція є Основним Законом держави, який визначає і  закріплює підвалини всього суспільного життя, статус людини й громадянина, основи організації та  принципи діяльності державного апарату України.

У першому розділі виставки “Конституція України: від гетьмана до Президента” висвітлено  багатовіковий шлях, що пройшла наша країна до цього дня. Представлені видання, які дають аналіз процесу становлення Конституції України. Зокрема, представлена Конституція Пилипа Орлика, що була першою в світі державною конституцією. Вона не тільки проголошувала незалежну Українську  державу, але і закріплювала найпрогресивніші для того часу ідеї державного життя. Значна частина видань висвітлює особливості Конституції 1996 р., що стала першою Конституцією незалежної України та продовженням багатовікових конституційно-правових традицій українського народу.

Сьогодні ми маємо власну державу, але в непростих умовах відбувається відродження української державності, утвердження демократичних принципів права. На це звертається увага в розділі  “Народне благо – вищий закон”. У розділі представлені періодичні видання, що висвітлюють питання відповідальності влади перед Законом.  Ніхто не має права переступати закони і Конституцію! У роботах відомих науковців та громадських діячів, що представлені на виставці,  активно обговорюються тема: суспільство повинно мати реальні можливості контролювати політиків, змушуючи їх жорстко дотримуватися Закону.

В даний час у країні проходить обговорення проекту внесення змін  до Основного закону, направлених на реалізацію Реформи місцевого самоврядування та курсу децентралізації влади в Україні. Хід громадських обговорень представлено у третьому розділі виставки “Конституція України – шлях у майбутнє”. Адже проект змін до Конституції України щодо децентралізації влади є актуальним та своєчасним, оскільки саме зміни до Конституції закладуть конституційні основи для реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади і будуть підґрунтям для проведення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Пропонуємо й Вам долучитися до обговорення цієї актуальної проблеми, адже доля і щастя українського народу залежить від того, якою буде Конституція, бо всі інші закони не повинні суперечити Основному Закону України.