Микола Томенко: “Правоохоронці повинні боротися з «бурштиновою мафією» незалежно від наявності чи відсутності спеціального закону”

24 Червня 2015 06:10
tomenko.ua

tomenko.ua

Голова парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, співавтор законопроекту «Про видобування та реалізацію бурштину» (реєстр. №1351-1) Микола Томенко здивований, що правоохоронці щойно дізналися, що в Україні є проблеми із незаконним видобутком бурштину.

«Громадськість, журналісти, я особисто і наш Комітет б’є на сполох вже не перший рік стосовно так званої «бурштинової мафії», діяльність якої стала можливою в Україні лише за сприяння правоохоронних органів, і не лише місцевого рівня», – зазначив М. Томенко. Він додав, що про це можна прочитати у безлічі журналістських розслідувань, які останнім часом активно публікуються у ЗМІ.

«Найпікантніше в цій ситуації те, що, за великим рахунком, не треба ухвалювати жодного додаткового спеціального закону, щоб правоохоронці, податківці та митники боролися із незаконним видобутком бурштину, знищенням природи (зокрема, лісу), нелегальним вивезенням бурштину за кордон тощо. Якщо у керівника міліції є така повага до закону, то мушу повідомити йому, що сьогодні у правоохоронців цілком достатньо повноважень і чинного законодавства, щоб зупинити «бурштинову мафію», – наголосив Микола Томенко.

Що стосується законопроекту «Про видобування та реалізацію бурштину», то він також потрібний, зауважує Голова Комітету. «Цей законопроект не стільки ліквідовує саму корупцію у цій сфері, скільки легалізує роботу місцевих жителів щодо видобутку бурштину, чітко визначатиме процедуру видачі відповідних ліцензій, механізми наповнення державного та місцевого бюджетів, недопущення нищення екології тощо», – зауважив М. Томенко.

Він поінформував, що цей законопроект прийнятий Верховною Радою у першому читанні і робоча група, яка готує його до другого читання, зараз активно над ним працює. «Однак складність у роботі полягає в тому, що складається враження, що багато народних депутатів, подавши енну кількість поправок, спеціально роблять все, щоб створити проблему в його ухваленні», – припустив М. Томенко. Він поінформував, що лише колеги Міністра внутрішніх справ із франції «Народного фронту» подали до цього законопроекту близько 100 поправок.

Микола Томенко сподівається, що ближчим часом законопроект буде готовий до другого читання. Але ще раз наголошує на тому, що відсутність спеціального закону щодо видобутку бурштину не знімає відповідальності з правоохоронців щодо боротьби з корупцією у цій сфері вже сьогодні.