Президент має право вимагати звільнення Голови СБУ, але Генпрокуратура має розслідувати звинувачення Наливайченка

17 Червня 2015 09:45
polska.org.ua

polska.org.ua

Про це народний депутат Микола Томенко написав на своїй сторінці у «Фейсбуці».

«Згідно п. 14 статті 106 Конституції України Президент вносить до Верховної Ради України подання про призначення на посаду та звільнення з посади Голови Служби безпеки України. І тут не додати, не забрати. Натомість, Верховна Рада, відповідно, звільняє і призначає Голову СБУ. Отож, право Президента ініціювати звільнення і призначення імперативне», – пише М. Томенко.

Проте, він зауважує, що право кожного громадянина – вимагати розслідування обвинувачень В. Наливайченка щодо колишніх очільників прокуратури.

«Саме від гарантій об’єктивного розслідування причетності Генпрокуратури до так званої «справи БРСМ» залежатимуть результати голосування за відставку Валентина Наливайченка», – вважає М. Томенко.

Крім того, він нагадав, що свого часу прокуратура «забула» розслідувати трагедію на «заправці Ставицького» біля м. Переяслав-Хмельницький, яка сталася 22 квітня 2014 року. Як відомо, тоді на АЗС компанії «БРСМ» стався вибух, в результаті якого загинуло троє людей, а шестеро у тяжкому стані опинилися в лікарні.