“Необхідно відновити державний контроль у сфері екології та надзвичайних ситуацій”, – Томенко

12 Червня 2015 09:19
112.ua

112.ua

Голова Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко звернувся до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо необхідності нагального відновлення державного нагляду (контролю) у сферах охорони, використання та відтворення природних ресурсів та попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій.

Зокрема, у зверненні повідомляється, що Комітет з питань екологічної політики стурбований погіршенням екологічної ситуації в Україні, загрозою виникнення надзвичайних ситуацій, зокрема, у сфері пожежної безпеки, що створює небезпеку для життя та здоров’я населення, а також призводить до деградації та знищення природних ресурсів і наносить значні збитки довкіллю, суб’єктам господарювання і державі.

На думку Комітету, така ситуація є результатом фактичної відсутності державного нагляду (контролю) у зазначених сферах, запровадженого з 2014 року, у зв’язку з чим правовий нігілізм досяг критичної межі, що призводить до втрати придатних до використання природних ресурсів та загрожує техногенними катастрофами.

«Звільнені від контролю з боку держави суб’єкти господарювання зупинили вжиття будь-яких заходів, спрямованих на запобігання виникненню аварій та техногенних катастроф, на охорону атмосферного повітря, водних та земельних ресурсів, поводження з відходами тощо. Яскравим прикладом цього стали події останніх місяців та останніх днів: пожежа в Чорнобильській зоні, яку ледве загасили, пожежа на території нафтобази БРСМ-Нафта (Васильківський район Київської області)», – йдеться у зверненні Голови Комітету.

Крім того, стали традиційними сюжети про катастрофічну ситуацію зі скиданням забруднених стічних вод та пов’язаних з ним заморів риби по всій Україні. Невідомими та відомими суб’єктами господарювання до водних об’єктів м.Києва скидаються забруднені стоки такої концентрації, що все живе гине. При цьому можливості здійснення державного контролю відсутні.

Спеціальне використання природних ресурсів часто здійснюється без відповідних дозвільних документів, що окрім забруднення та загрози для життя і здоров’я призводить і до втрати бюджетних коштів.

Збільшуються обсяги рубок, які проводяться лісогосподарськими підприємствами, вилов рибогосподарськими підприємствами водних живих ресурсів, проведення полювання, в тому числі на територіях об’єктів природно-заповідного фонду. Ускладнено відшкодування шкоди, заподіяної порушенням вимог природоохоронного законодавства, що також знижує надходження коштів до бюджетів різних рівнів, а особи, винні у порушеннях, уникають встановленої законодавством відповідальності.

Микола Томенко також зауважує, що на адресу Комітету надходить велика кількість звернень громадян, органів місцевого самоврядування, громадських організацій щодо масового знищення лісових насаджень, забруднення землі, стихійного влаштування звалищ відходів, в тому числі для захоронення токсичних речовин, нищення та забудови територій та об’єктів природно-заповідного фонду, забруднення водних об’єктів та підземних вод, забруднення атмосферного повітря, нищення флори і фауни, незаконної забудови тощо.

«Вважаємо, що продовження мораторію на проведення перевірок призводить до безвідповідальності, до безконтрольного використання, забруднення та знищення природних ресурсів, зростаючої загрози виникнення надзвичайних ситуацій тощо та порушує гарантоване ст. 50 Конституції України право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди», – йдеться у зверненні Голови Комітету.