На Херсонщині змагалися хорові колективи з 5 областей України

11 Червня 2015 17:17
khoda.gov.ua

khoda.gov.ua

Минулої суботи в селі Чорнобаївка пройшов ХVIII регіональний фестиваль хорового виконавства «Чорнобаївський заспів». Це яскраве свято, яке щорічно проходить на гостинній чорнобаївській землі, знову зібрало кращі сільські хорові колективи закладів культури південного регіону та центру України, людей від землі з мозолистими долонями та щирою українською душею, для яких пісня стала другим покликанням.

Фестиваль був  заснований у 1998 році за ініціативи голови ради приватно-орендного кооперативу «Зоря», Героя України, Двічі Героя Соціалістичної Праці Дмитра  Моторного. Цього року у фестивалі взяли участь 15 хорових колективів з Дніпропетровської, Запорізької, Вінницької, Миколаївської та Херсонської областей. Це – майже 450 виконавців.
Очолював журі – професор, народний артист України, художній керівник хору апарату Верховної Ради України, директор та головний режисер Національного заслуженого академічного народного хору ім.Г.Верьовки Зіновій Корінець. До складу журі увійшли Омелян Шпачинський – профессор, завідувач кафедрою народного хорового співу Миколаївського філіалу Київського Національного університету культури і мистецтв, заслуженний працівник культури України, Валерій Другальов – провідний методист з фольклорного жанру Херсонського обласного центру народної творчості, заслуженний працівник культури України, Володимир Капелюшник – в.о. директора Херсонського обласного центру народної творчості, Валентина Розум – провідний методист з вокально-хорового жанру Херсонського обласного центру народної творчості.
Виконавський рівень учасників фестивалю-конкурсу викликав у глядачів справжнє захоплення.
Гран-прі фестивалю отримав  фольклорний колектив «Барвінок»  палацу творчості учнів м. Миколаїва, керівник Ірина Квітка. Всі переможці та учасники були відзначені грамотами та подарунками.
«Чорнобаївський заспів» ще називають святом щирих українських сердець. І це вірно, тому що саме завдяки йому повертаються із забуття, відновлюються та розвиваються українські традиції, звичаї та пісні.