Всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» у Херсоні

8 Червня 2015 16:50

images_3_3Всеукраїнський проект «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф»  стартував у вересні 2014 року у Черкасах. Відбулися поїздки  до Сумської, Житомирської, Полтавської , Запорізької,  Вінницької областей, міст Богуслав Київської області та Новоград-Волинський Житомирської, Дніпропетровської, Тернопільської, Волинської та Рівненської області, Львівської (з відвідування Турківського району), Хмельницької,  Одеської, Івано-Франківської, Чернівецької, Чернігівської та Миколаївської областей.

Проект спрямований на вирішення низки питань підвищення якості надання медичної допомоги населенню та доступності високоспеціалізованої діагностики й лікування. Актуальність проблеми суттєво підвищується саме зараз. Одним із найнебезпечніших наслідків нинішньої ситуації в Україні є психологічний стан українців та вірогідний стрибок захворювань, у першу чергу серцево-судинної системи. Тому впровадження в усіх регіонах (з урахуванням місцевих особливостей) якісної та доступної діагностики, ургентної догоспітальної та госпітальної допомоги є питанням національної значущості.

5 червня у рамках проекту Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф» відбувся виїзд до Херсонської області головного позаштатного спеціаліста МОЗ України за спеціальністю «Хірургія серця і магістральних судин у дорослих» д. мед. н. К.В. Руденка, та бригади фахівців Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова.

У рамках програми робочого візиту на базі обласної лікарні  відбулася науково-практична конференція за участю обласних та районних кардіологів, терапевтів, лікарів сімейної медицини, швидкої допомоги та інших фахівців, а також  сателітне засідання «Вроджені вади серця. Сучасний підхід до діагностики та лікування» для педіатрів, неонатологів, дитячих кардіо-ревматологів таакушерів-гінекологів.Фахівці НІССХ імені М.М. Амосова розповіли про новітні методи, які застосовуються у сучасної практиці, про своє бачення організації взаємодії та наступності при лікуванні хворих з серцево-судинними патологіями. Під час конференції відбулася відверта розмова та обмін досвідом, були обговорені суттєві моменти ефективної та злагодженої співпраці фахівців високоспеціалізованих закладів охорони здоров’я та лікарів первинної ланки.

Київські та херсонські фахівці провели сумісне обстеження та консультації найбільш складних пацієнтів регіону. Всього було обстежено  біля 20 дорослих та більш 30 дітей. Більшість хворих були скеровані на кардіохірургічне лікування до НІССХ імені М.М. Амосова.