Реформа територіальних громад або відбудеться знизу і добровільно, або не відбудеться взагалі

8 Червня 2015 15:21
ukr-online.com

ukr-online.com

Про це народний депутат України Микола Томенко сказав в ефірі Черкаської ОДТРК «Рось», коментуючи труднощі у процесі об’єднання територіальних громад.

Він зазначив, що погоджується з рішеннями тих обласних рад, які не підтримали так званий «київський план» об’єднання громад, що був написаний кількома столичними чиновниками і який, фактично, призведе до суттєвого погіршення і так непростого життя селян в Україні.

«Об’єднання територіальних громад, як ми це прописували в законі, передбачає насамперед те, що воно має бути ДОБРОВІЛЬНИМ. Тобто, коли сільські громади ухвалюють самостійне рішення про те, що їм варто об’єднатися в одну громаду і створити єдину сільську раду, щоб консолідувати кошти для спільних потреб. В якомусь випадку це може бути 2-3 села, в якомусь – більше. Але абсолютно очевидно: якщо під тиском Кабінету Міністрів чи обласних ОДА будуть затверджуватись плани об’єднання територіальних громад, написані в Києві, які передбачають об’єднання ледь не 10-ти сіл, а в деяких районах передбачається залишити усього дві чи три громади, то це означає, що ті стандарти життя людей, які мали би покращитись після об’єднання, навпаки – суттєво погіршаться», – зауважив народний депутат.

За його словами, мова йде про те, що при нинішній бідності, відсутності покращення автомобільного сполучення, якості надання послуг охорони здоров’я, освіти тощо, примусове об’єднання територіальних громад лише значно ускладнить життя селян.

Микола Томенко також зауважив, що він вже не один раз говорив про те, що в цій ситуації варто було би йти шляхом пілотних проектів. «Якщо десь готова до такої реформи ціла область, то треба почати з неї, або з конкретних районів. Але за будь-яких обставин, реформа територіальних громад або має відбуватися знизу і добровільно, або не відбудеться взагалі», – підсумував Микола Томенко.