Херсонщина у пошуках комбайнів

4 Червня 2015 12:12
khersonmash.com.ua

khersonmash.com.ua

За місяць до початку збирання врожаю ранніх зернових на Херсонщині справжній аврал – селяни, районна і навіть обласна влада гарячково шукають комбайни.

Дефіцит  власної зернозбиральної техніки  в регіоні складає  511 одиниць. Тому  агрофірми Таврії спішно винаймають її у Одеській, Дніпропетровській,  Запорізькій і Кіровоградській  областях.  На сьогодні  417  комбайнів уже  вдалося мобілізувати, але  ще  майже сотня під питанням.  Причому,  їх оренда за будь-яких обставин обійдеться дорожче.  Торік,  власники   агрегатів  брали  500-550 гривень  за кожен  гектар,  не рахуючи   вартості дизпалива, нинішнього року  просять уже  по 700-800 гривень. Та й  з паливом  поки що не все гаразд: під збирання врожаю ранніх зернових селяни  встигли придбати тільки 4,3 тисячі тонн  пального – чверть від потреби.

На сьогодні  у  сільськогосподарських підприємствах Херсонщини є загалом 2 тисяч  518 власних комбайнів, з яких 862  імпортного виробництва.  Через  падіння курсу гривні запчастини до зарубіжної техніки  стрімко подорожчали  і стали недоступними для замовників. Відтак,  підготувати  її до роботи стало  складніше. А з вітчизняною технікою інша  халепа. Вона здебільшого відпрацювала свій  експлуатаційний ресурс і  виходить  в поле лише завдяки  титанічним зусиллям умільців. Закупити нові збиральні агрегати не проблема – їх випускає Херсонський машинобудівний завод. Та оскільки  державні програми  стимулювання попиту не діють, впродовж нинішнього року  власники  агрофірм нашої області  спромоглися  придбати  лише по  одному новому  «Скіфу» і «Славутичу».  Ще 17 поїхали з заводу  до інших регіонів України. І,  можливо,  саме  вони під кінець червня  повернуться на  Херсонщину збирати врожай. Тільки  вже за окрему платню.