На що подивитися в Херсоні?

30 Травня 2015 15:40
tsn.ua

tsn.ua

Оригінальний проект розробили представники ГО «Об’єднання» спільно з міською владою. Він дозволяє подивитись, яким був Херсон 200—300 років тому, і як він виглядає сьогодні. На спеціально створеному сайті (http://nash.kherson.ua) доступна онлайн-мапа, на яку нанесено десятки історичних пам’яток, будівель, мостів і місць, які відкривають херсонцям і гостям міста його минуле. Наводячи курсором на той чи той об’єкт, користувачу доступна окрема сторінка про нього з історичною довідкою, архівними документами, фотографіями та зображенням сучасного стану.

За словами авторів ідеї такої мапи, її постійно наповнюватимуть новими об’єктами, які можуть пропонувати самі ж городяни. А в планах — нанести на мапу екскурсійні маршрути і прив’язати функцію автоматичного сповіщення на мобільний пристрій про те чи те цікаве місце при постійному доступі до Інтернету.

«Ідея геоприв’язки історичних місць на онлайн-мапу виникла давно. Але робота активно пішла, коли ми почали співпрацювати з департаментом містобудування та землекористування міської ради. Я побачив, що у людей, з якими ми спілкувалися, теж «горять» очі та є чимало історичних матеріалів для нанесення на таку мапу. Вони поділилися нею і давали консультації, — коментує голова ХОО «Об’єднання» Юрій Антощук. — Зараз на мапі приблизно 50 об’єктів. Але ми не можемо знати все. Є історики, краєзнавці, самобутні дослідники, які мають ще багато цікавої інформації. Тому на сайті доступна функція «Додати об’єкт». Нею може скористатися кожен. Після перевірки фахівцями, цю інформацію наноситимуть на мапу. Таким проектом ми хочемо показати туристам, усім гостям і самим херсонцям, на що можна подивитися в нашому місті, яким воно було колись, і що маємо зараз. Окрім цього, мапа «прив’язується» до 3D-сфер, доданих раніше будь-якими користувачами. Незабаром всю інформацію буде перекладено на англійську. Адже нам треба виходити на міжнародний рівень, щоб про Херсон було більше доступної інформації».

Іван АНТИПЕНКО, «День»