Проект Херсонської міської ради «Відкритий бюджет» презентовано на державному рівні

26 Травня 2015 14:55

budДругий день щорічної міжнародної науково-практичної конференції “Дні інформаційного суспільства в Україні”, що відбулась у Національній академії наук України, керівництвом Херсонської міської ради презентовано проект «Відкритий бюджет» який створено силами працівників Херсонської міської ради спільно з Центром політичних студій та аналітики без вагомих витрат з міського бюджету. Наразі на офіційному сайті міськради є зручна інфографіка, яка доступна і зрозуміла кожному громадянину. Кожен херсонець може тепер побачити на що витрачались бюджетні кошти: http://mvk.kherson.ua/vizualizatsiya-vikonannya-vidatkovoji-chastini-byudzhetu-2015

Останнім часом громадськими організаціями та центрами досліджень аналізується стан відкритості, доступності та можливості прийняття участі громадян у бюджетних процесах. Ці дослідження підтверджують, що базові стандарти бюджетної прозорості не достатньо забезпечуються органами місцевого самоврядування.

Зокрема, за результатами дослідження Молодіжного центру регіонального розвитку щодо вимірювання індексу публічності місцевого самоврядування  однією з пропозицій було оновлення підходу до  ведення сторінки з бюджетом міста Херсона на офіційному сайті міської ради та її виконавчих органів – запровадити практику використання єдиного зведеного файлу, де б оперативно фіксувалися всі поточні зміни до бюджету та пояснення до них.

З метою реагування на пропозиції громадськості міським головою Володимиром Миколаєнко було запроваджено проект «Відкритий бюджет». Особливість проекту в тому, що він має давати не лише загальний огляд міського бюджету та змін до нього, а й он-лайн доступ до документів, пов’язаних  з використанням бюджетних коштів з можливістю  обговорення та внесення пропозицій на спеціальній сторінці веб-сайта.

Вказаний проект розпочато шляхом створення розділу на офіційному сайті Херсонської міської ради та її виконавчих органів з однойменною назвою, в якому висвітлюється та впорядковується інформація, що стосується затвердження, коригування та виконання міського бюджету починаючи з 2011 року, з пояснювальними записками та порівняльними таблицями, а також інформації про тендерні закупівлі та цільові програми; створення  веб-сторінки для обговорення громадськістю бюджетних процесів та внесення пропозицій. На сьогодні продовжується робота щодо вдосконалення програмного забезпечення для зручного користування бюджетними показниками у доступній та зрозумілій для  всіх зацікавлених осіб формі.