Дев’ятеро шпиталізованих – результат практики у ПТУ на Херсонщині

21 Травня 2015 12:14
kiev.unian.ua

kiev.unian.ua

Результатом практичного заняття у одному з профтехучилищ Нової Каховки стала…шпиталізація дев’яти учнів та членів їхніх родин.

На занятті майбутні кухарі засвоювали навички приготування різноманітних страв. Причому продукти для них брали не з їдальні, а задля економії приносили з домівок, випросивши в батьків. Скуштувавши один з кулінарних шедеврів власного виробництва, частина першокурсників відчула себе зле, і зрештою потрапила до лікарні у стані середньої важкості. Там у них діагностували небезпечне захворювання – сальмонельоз. Виявилося, що збудником недуги були заражені курячі яйця, використані у «навчальних» стравах – зокрема у начинці для пиріжків, інформує Головне управління санепідслужби краю.

Факт масового отруєння у ПТУ повністю підтверджують і в обласному управлінні освіти і науки Херсонської облдержадміністрації. «Розпочате службове розслідування. З’ясовується провина директора навчального закладу, майстра виробничого навчання та особи, відповідальної за дотримання техніки безпеки. Насамперед, цікавить, хто і чому віддав розпорядження учням носити на практичні заняття продукти з дому, не переконавшись у їхній якості», – зазначив начальник управління Євген Криницький. 

До того подібні випадки сталися й у Херсоні, коли близько тридцяти відвідувачів двох фешенебельних кафе у центрі міста злягли у лікарню з тим самим сальмонельозом. Його рознощиками виявилися інфіковані працівники закладів громадського харчування, котрі взагалі не проходили обов’язковий лікарський огляд та не мали санітарних книжок, чи запізнилися з плановим візитом до лікаря. Це типовий результат нехтування елементарними нормами безпеки, що нині стало дуже розповсюдженим явищем.