Інформація для працюючих пенсіонерів

10 Травня 2015 13:41
city.kherson.ua

city.kherson.ua

Управління Пенсійного фонду України в місті Херсоні нагадує пенсіонерам, що у разі працевлаштування (реєстрації підприємницької діяльності) вони обов’язково повинні повідомити про це органи Пенсійного фонду України. Це ж стосується й зміни місця проживання та інших обставин, що можуть вплинути на розмір та своєчасність виплати  пенсії.

З цими вимогами чинного законодавства кожна людина вже ознайомлена при зверненні за призначенням пенсії, особисто підписалася у заяві відповідного змісту та одержала «Пам’ятку пенсіонера».

Неповідомлення або невчасне повідомлення про працевлаштування  призводить до незаконних виплат пенсійних коштів, які підлягають поверненню органам Пенсійного фонду.

Відповідальне ставлення до свого обов’язку убезпечить пенсіонерів від проблем по поверненню зайво отриманих коштів. Адже легше попередити безпідставне одержання  пенсійних виплат, ніж відшкодовувати значні суми переплат.

Разом з тим, не слід забувати, що в інтересах громадян повідомляти органи Пенсійного фонду про звільнення з роботи, адже  після звільненням пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом на дату звільнення з роботи. Пенсіонери набувають право на надбавки та підвищення, які передбачені тільки для непрацюючих осіб.

Зокрема, пенсіонери, які проходили реєстрацію підприємницької діяльності, але з різних причин не займалися нею, вважаються працюючими пенсіонерами до того моменту, поки ними не буде надано інформацію про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

Важливо, що у разі звільнення, припинення реєстрації підприємницької діяльності особа повідомляє органи Пенсійного фонду про  дату звільнення (припинення реєстрації)  шляхом подання заяви.