У картинній галереї Нової Каховки відвідувачі змогли побачити незвичні експонати

5 Травня 2015 08:46
OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗамість картин – архівні документи, залишки смертоносних боєприпасів, зброї та іншого начиння з Другої світової війни.

Цю виставку, як своєрідний звіт за понад двадцять років роботи, представили члени воєнно-історичного клубу «Каховка» – одного з найстаріших в Україні. Артефактів протягом цього часу вони знайшли й справді немало, але куди важливішою місією пошуковці вважають встановлення осіб та перепоховання солдатів, котрі так і залишилися на полі бою. Тому вони ведуть постійну копітку роботу на відомому Нікопольському плацдармі біля Дніпра, де в 1943-44 роках наклали головами тисячі бійців. І з 1992 року вже повернули з небуття імена 55 воїнів радянської армії. Знаходять і рештки окупантів.

Обличчя фашизму й тоталітаризму, наслідки «імперських» зазіхань на чужу територію у вигляді страшних артефактів хлопці з «Каховки» бачили на власні очі. І вони не хочуть, аби окупанти знову топтали своїми ногами українську землю. Тому чимало керівників та активістів військово-історичного клубу пішли добровольцями у зону АТО, і нині воюють на Донеччині та Луганщині у складі частин ЗСУ.