Делегація з Херсонщини відвідала Чорнобиль

28 Квітня 2015 10:20
nk-online.tv

nk-online.tv

Уже п’ять років поспіль херсонський осередок Всеукраїнської громадської організації «Асоціація «Афганці» Чорнобиля» організовує поїздки до так званої  зони відчуження, – повідомляє прес-служба Херсонської ОДА.

Як відзначив Валерій Гурковський, керівник обласної організації «Асоціація «Афганці» Чорнобиля», цьогоріч така поїздка стала можлива завдяки підтримці Херсонської обласної державної адміністрації.

«Для нас це важливо, оскільки серед делегатів – як ті, хто безпосередньо брав участь в ліквідації аварії на самій АЕС, так і жителі міст Чорнобиля та Прип’яті, які нині живуть на Херсонщині», – розповів В.Гурковський.

Таким чином, цього річ 35 осіб зі Скадовська, Нової Каховки, Цюрупинська та Херсона вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

Більшість з них не були тут рівно 29 років. Ярослав згадує: у 1986-му йому було 10, ходив до школи. «Ми розуміли: щось трапилося на атомній станції, та що саме – не знали», – розповідає Ярослав.

На вихідних 27 квітня повз їх будинок у Чорнобилі за один день проїхало більше тисячі автобусів з людьми з Прип’яті – куди і навіщо, ніхто не знав. Втім, вже в понеділок 28-го директор школи повідомив – «аварія – все це маячня, вигадана американцями. В Чорнобилі все спокійно».

Подружжя Боровицьких згадує: довго не могли дізнатися правди. Спокійно ходили на роботу, водили дітей до школи і поралися по господарству. Виїхати вдалося тільки через тиждень. Збиралися швидко, брали лише найнеобхідніше – гроші і документи. Планували якнайшвидше повернутися. Втім вдалося це зробити лише через 29 років. Нині приїхали, аби попрощатися з рідним домом, та, на жаль, знайти його в непролазних хащах не вдалося.

Тетяна Волкова з Херсона на свою малу батьківщину приїхала з однокласниками. Школярами вони мріяли жити і працювати тут, але  все змінилося 26 квітня. Тепер приїздять у Чорнобиль  з квітами, аби вшанувати пам’ять тих, хто дарував їм друге життя.

Окрім Чорнобиля делегати з Херсонщини побували і в місті Прип’яті. Згадували мирне та щасливе життя. Побували і біля самої ЧАЕС та аварійного 4-го блоку, оглянули так званий «Саркофаг». Нині тут проводиться перший етап стикування західної та східної частин. Завершити роботи планують наступного року на 30-річчя трагедії на ЧАЕС.

Херсонці також відвідали меморіальний комплекс «Зірка Полин», що складається з музею та парку. Поклали квіти ліквідаторам аварії на ЧАЕС та до пам’ятного знаку загиблим вертолітникам. Серед 4 членів відомого екіпажу Мі-8 був і херсонець Леонід Христич.  Він пройшов афганську війну та вмерти йому судилося в небі над реактором ЧАЕС.

Насамкінець херсонці відвідали Свято-Іллінський храм у Чорнобилі. І поставили свічки в пам’ять усіх, хто тут жив, кохав, ліквідовував наслідки катастрофи та  дав нам можливість жити далі.

«Наші активісти проводять у ці дні зустрічі у школах, виступають на телебаченні, розповідають про пережите,  діляться враженнями від поїздки у зону відчуження – все для того, аби подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС не був забутий», – підкреслив керівник обласної організації «Асоціація «Афганці» Чорнобиля».