Херсонський міський голова взяв участь у засіданні Правління Асоціації міст України

22 Квітня 2015 02:30
city.kherson.ua

city.kherson.ua

Про свою участь у засіданні Правління Асоціації міст України за участі голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана на апаратній нараді розповів міський голова Володимир Миколаєнко. Засідання Асоціації міст України пройшло під головуванням Президента АМУ, Криворізького міського голова Юрія Вілкула, учасниками засідання стали 37 міських голів – членів Правління Асоціації міст України.

Інформуючи присутніх на нараді, міський голова Володимир Миколаєнко основну увагу приділив доповіді голови Верховної Ради України на засіданні Правління.

«У своєму виступі Володимир Гройсман зазначив важливість розвитку місцевого самоврядування та децентралізації влади, адже успіх їх реалізація дає можливість для розвитку територіальних громад», – довів Володимир Миколаєнко до присутніх думку голови Парламенту. Міський голова розповів учасникам наради, що розпочала роботу Конституційна комісія. Вона має визначитися із такими основними позиціями: органи місцевого самоврядування: система, порядок формування, строк повноважень; особливості формування органів самоврядування в районах та областях; матеріальну і фінансову основи місцевого самоврядування, повноваження органів місцевого самоврядування; контроль держави за законністю рішень органів місцевого самоврядування: суб’єкти і порядок здійснення; дострокове припинення повноважень виборного органу місцевого самоврядування: суб’єкт і підстави припинення.

Володимир Миколаєнко зазначив, що голова Верховної Ради України відмітив перші законодавчі кроки, що зроблені в напрямку фінансової децентралізації, ухвалено закон про добровільне об’єднання територіальних громад, прийнято закон про повернення функцій архітектурно – будівельного контролю органам місцевого самоврядування. «Ми вже з вами працюємо над реалізацією цих законів для нашої територіальної громади, – зазначив Володимир Миколаєнко. – Але попереду, ще багато роботи. Володимир Гройсман доповів, що в парламенті найближчим часом планується «опрацювати закон про муніципальну поліцію», законопроекти про службу в органах місцевого самоврядування, про адміністративні послуги, а також внести зміни до земельного законодавства».  

Володимир Миколаєнко поінформував, що, під час засідання Асоціації відбулося підписання Меморандуму про узгодження мети діяльності впровадження реформи місцевого самоврядування між Асоціацією міст України та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.  

Метою Меморандуму є встановлення постійного діалогу між Мінрегіоном та Асоціацією у питаннях реалізації реформи місцевого самоврядування. Предметом угоди є співпраця між Сторонами в рамках проекту «Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні» («ДІАЛОГ») в частині підготовки перспективних планів формування спроможних територіальних громад, прискорення процесу децентралізації влади в Україні та створення сприятливого середовища для проведення реформ системи місцевого самоврядування і забезпечення широкої підтримки процесу децентралізації в Україні.