Пониззя Дніпра заповнилося живим сріблом

20 Квітня 2015 08:33
vk.com

vk.com

Гаряча пора наступає у херсонських рибалок: з Чорного моря аж до Каховської ГЕС на нерест піднімаються сотні тисяч особин дніпровського оселедця.

Ця навдивовижу смачна рибка є прохідною, тому її дозволяють ловити сітками, за винятком десяти заборонених днів у травні. Тож промисловці часу не гають: у Херсоні на лов уже вийшли півтора десятки бригад. Хоча особливого ажіотажу поки що немає – на один замет у сітку завдовжки півтори сотні метрів може потрапити зо два десятки оселедців, бо основна їх кількість ще очікує потепління води і тримається ближче до лиманів. Тому й ціна на «живе срібло» сьогодні досить висока: за кілограм свіжозасоленої делікатесної рибки комерсанти на ринках просять по 75 гривень. А за межами регіону її вартість підскакує вдвічі.

Втім, купувати дніпровського оселедця місцевим жителям не обов’язково: у межах міст і сіл на березі річки його дозволяють ловити й любительськими снастями. Але не більше трьох кілограмів за світловий день, застерігає відповідальний Цюрупинської ділянки управління «Херсонрибоохорони» Сергій Копитін.