Питання розвитку морського порту Херсона розглянуто членами Громадської ради

17 Квітня 2015 06:21
city.kherson.ua

city.kherson.ua

Питання розвитку морського торгівельного порту в місті Херсоні вже неодноразово розглядалось членами Громадської ради при міському голові. На чергове засіданні ради прийшли представники порту директор ДП «ХМТП» Ігор Ткаченко та голова профспілкового комітету підприємства, депутат міської ради Валерій Тернавський.

Комітет з питань стратегічного розвитку міста та самоорганізації населення проаналізував надану Державним підприємством Херсонський морський торгівельний порт інформацію щодо основних економічних показників підприємства, на підставі яких підготовлено звернення до міського голови Володимира Миколаєнка.

На думку членів Громадської ради, приватизація Херсонського морського торгівельного порту не припустима та може мати негативні наслідки. По-перше, враховуючи загальний економічний стан в Україні, коли пропозиція промислових об’єктів значно переважає попит, є наявним величезний ризик продажу ДП «ХМТП» за низькою ціною. По-друге, продаж підприємства практично унеможливлює вплив держави на його подальший розвиток. По-третє, можливість придбання морського порту за невисокою ціною може стати стимулом його придбання не з метою подальшого розвитку, а з метою ліквідації потенційного конкурента на ринку морських перевезень.

Сьогодні морські торгівельні перевезення мають перспективу розвитку, адже вартість перевезення вантажів водним шляхом, нижче від інших. І особливі перспективи мають порти, розташовані в гирлах річок.

Для розвитку Херсонського морського торгівельного порту необхідні інвестиції, тому керівництву підприємства було запропоновано презентувати порт під час міжнародного економічного форуму, який пройде 18 червня в м. Херсоні.

Підтримали члени Громадської ради запропоновану директором ДП «ХМТП» ініціативу про створення на базі порту – комунального підприємства, але для її реалізації необхідно внести зміни в законодавство. Члени Громадської ради вирішили організувати роботу з метою переведення підприємства в комунальну власність, долучити до своєї роботи громадські організації інших міст країни.

Члени Громадської ради підтримано звернення до міського голови Володимира Миколаєнко, в якому говориться про необхідність унеможливити приватизації морського торгівельного порту, створити умов для передачі підприємства в концесію. Здійснити її відкрито, виключно на конкурсних засадах, попередньо детально прописавши умови використання об’єктів підприємства.