Херсонців запрошують на експрес-виставку до Міжнародного дня дитячої книги

2 Квітня 2015 07:30
city.kherson.ua

city.kherson.ua

1-3 квітня у Херсонському художньому музеї ім. О.Шовкуненка діятиме експрес-виставка творів Віктора Чижикова та Миколи Чурілова до Міжнародного дня дитячої книги.

Міжнародний день дитячої книги відзначається у світі щороку (з 1967-го) 2 квітня – у день народження відомого датського казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Це професійне свято не лише дитячих письменників, але й художників, редакторів, видавців тощо – словом, усіх, хто працює над створенням перших книг у житті читача – дитячих.

Віктор Чижиков та Миколи Якович Чурілов – відомі ілюстратори дитячих книжок.

Віктор Чижиков ілюстрував, наприклад, твори Сергія Михалкова, Миколи Носова («Вітя Малєєв в школі і дома», Ірини Токмакової («Аля, Кляксич і буква «А»), Олександра Волкова («Чарівник смарагдового міста»), вірші Андрія Усачова, Корнія Чуковського, Агнії Барто та багато інших дитячих книжок. У світі він також відомий як автор образу олімпійського ведмедика (талісмана літніх Олімпійськиї ігор 1980 року) та ілюстратора журналів «Крокодил», «Веселі картинки», «Мурзилка», «Навколо світу».

Микола Чурилов працює не тільки над оформленням дитячої книги, але й має пряме відношення стосунок до мультиплікації. Він є художником–постановником у творчому об’єднанні мультиплікації Київської студії науково-популярних фільмів. За його участі з’явились такі відомі мультфільми-екранізації книжок, як «Івасик-Телесик», «Як Петро П’яточкін слонів рахував», «Котик та півник», «Кривенька качечка» (загалом близько 40 м/ф). Ілюстрував і книги, за мотивами яких створювались мультфільми. Створив низку незабутніх шедеврів, серед яких «Лисичка і скалочка», «Казка про жадібність», «Хлопчик і хмаринка» та інші.

Експрес-виставка художників-ілюстраторів дитячих книжок діятиме у Херсонському музеї ім.О.Шовкуненка до вихідних. Для дітей термін її експонування досить зручно співпадає зі шкільними канікулами – тож є нагода завітати до музею.

А якщо від розглядань ілюстрацій дітлахам захочеться перейти безпосередньо до читання книжок, їм у пригоді стануть бібліотеки Херсона. Щороку у херсонських бібліотеках (та в українських дитячих загалом) наприкінці березня-початку квітня відзначається тиждень дитячої книги. Тож маленькі читачі мають нагоду не лише ознайомитись з новинками дитячої літератури, а й потрапити на літературне свято, завітавши до будь-якої з найближчих дитячих бібліотек Херсона.