25 березня: це цікаво знати

25 Березня 2015 13:41
original-home.ru

original-home.ru

За церковним календарем 25 березня вшановують преподобну Марію Єгипетську, преподобного Феофана, преподобного Симона, святителя Григорія Двоєслова.

У народі примітили: на Феофана тумани — врожай на льон, овес і коноплі. У цей день по двору кидали кілька конопляних і лляних насінин для частування птахів.

Особливу турботу в цей день виявляли до коней, щоб не захворіли: «Якщо на Феофана кінь захворіє, то все літо буде хворіти, для літньої роботи він не годиться».

Іменинниками 25 березня є:
Григорій, Семен, Феофан, Симон.

25 березня народились:

1747 — Олександр Безбородько, козацький полковник, князь Російської імперії, канцлер уряду Катерини II, мав значний вплив на царя Павла І. Домігся відновлення Генерального суду і деяких інших установ Гетьманщини, скасованих за Катерини II. Склав повний список гетьманів України, генеральних суддів і підскарбіїв, генеральних осавулів, писарів, хорунжих, а також полковників дев’яти українських полків, які становили військо гетьмана. В 1805 -1807 рр. на надані ним кошти в Ніжині був заснований ліцей.

1911 — Олександр Бандера, український політик, діяч ОУН від 1933. Син Андрія Бандери, брат Степана Бандери (загинув у концтаборі Освенцім).

Події 25 березня:

1821 — Проголошено незалежність Греції від Оттоманської імперії. 25 березня Греція святкує День незалежності.
1857 — Уперше сфотографоване сонячне затемнення.
1857 — Леон Скотт запатентував фонавтограф, перший прилад для запису звукових коливань.
1872 — Випущена перша в Росії поштова картка.
1916 — Жінкам у США дозволено бути присутнім на двобоях боксерів.
1917 — Вийшла постанова Тимчасового уряду про скасування смертної кари.
1992 — Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Службу безпеки України», яким було визначено основні завдання для української спецслужби.
1993 — Створене центральне бюро Інтерполу України.
1998 — У Нью-Йорку американці Марко й Роберта Грісволд встановили світовий рекорд тривалості поцілунку — їхній поцілунок тривав 29 годин без єдиної перерви.

25 березня святкують:

День Служби безпеки України

«Рідна країна»