Колишні пошуковці з Нової Каховки стали на захист України

13 Березня 2015 10:22

В штабі громадського об’єднання «Новокаховський військово-історичний клуб «Каховка» за участю голови Каховської районної організації воїнів-інтернаціоналістів К. Мєшкова було проведено загальні збори пошуковців клубу. Керівництво клубу «Каховка» відзвітувало про проведену за минулий рік роботу.

Про це повідомляє газета «Каховська ЗОРЯ».

Так, у 2014 році проведено поховання 55 загиблих у 1943-1944 рр. військовослужбовців Червоної армії. До відділів ДСНС пошуковцями передано 355 вибухонебезпечних предметів часів Великої Вітчизняної війни. Під час пошукових робіт віднайдено декілька необлікованих поховань загиблих військовослужбовців і направлені відповідні документи до Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій з метою отримання дозволу на проведення ексгумації й перепоховання воїнів.

В 2014 році членами пошукових груп клубу «Каховка» проведена плідна архівна робота, в результаті якої знайдено карти-схеми декількох необлікованих місць поховань загиблих радянських військовослужбовців, котрі необхідно опрацювати протягом польового сезону 2015 р. та встановити, чи перенесені останки воїнів до офіційно зареєстрованих братських могил і меморіалів, чи необхідно провести ексгумацію та спробувати встановити імена солдатів.

Землі колишнього Нікопольського плацдарму містять ще багато загадок, невідомих поховань воїнів, оскільки навіть за офіційними даними за 100 днів запеклих боїв лише на території Великолепетиського району загинуло більше 10000 осіб, у той час як у братських могилах нібито поховано не більше 5000 солдатів.

Тому пошуковці у 2015 році продовжать польові розвідки та виїзди з метою пошуку загиблих воїнів і встановлення їх імен.

Також в найближчих планах пошуковців — створення шкільних музеїв бойової слави в Каховці та смт. Велика Лепетиха, проведення виставок, зустрічей зі школярами й студентами.

На жаль, не сприяють проведенню пошукових робіт так звані «чорні археологи», які продовжують незаконні пошукові роботи з метою збагачення.

kahzorya.org.ua

kahzorya.org.ua

Неможливо обійти тему АТО, адже незмінний керівник клубу «Каховка» А.Обелець(на фото зараз він — офіцер 79-ї аеромобільної бригади) та декілька пошуковців наразі виконують свій громадянський обов’язок в зоні бойових дій на сході країни. А член клубу Є.Кишкін взяв участь у кількох нових ротаціях місії «Чорний тюльпан», останнього разу з ним відправився й інший наш пошуковець – В.Лозович.

Незважаючи на наявність різноманітних програм з увічнення пам’яті про події Великої Вітчизняної війни — як місцевих, так і обласної, — всі роботи й заходи здійснені за власні кошті пошуковців та волонтерів клубу «Каховка», козаків Каховського козацького куреня.

Володимир ФЕДЧЕНКО, перший заступник керівника НВІК «Каховка»