У Херсоні за участі громадськості перевіряли захисні споруди і укриття

10 Березня 2015 06:10

В області продовжують проводити рейдові перевірки стану готовності захисних споруд і укриттів на особливий період. Так, 25 лютого група у складі представників ГУ ДСНС у Херсонській області, управління цивільного захисту і зовнішньої політики облдержадміністрації, засобів масової інформації, громадських і волонтерських організацій розпочала свій маршрут із захисної споруди Херсонської обласної клінічної лікарні. Супроводжував їх начальник штабу цивільної оборони медичного закладу Володимир Тегін.

kherson.mns.gov.ua

kherson.mns.gov.ua

Під час перевірки особлива увага приділялась приміщенням для розміщення людей та зберігання продовольства, фільтровентиляційним приміщенням, дизель-електростанції, санітарним вузлам, захищеність входів і виходів, системам опалення, водопостачання, вентиляції та водовідведення, електрозабезпеченню та зв’язку, що є необхідним для безпечного перебування пацієнтів, тяжко хворих і медичних працівників у сховищі. Загалом споруда може вмістити до тисячі осіб. У 2014 році було проведено розрахунки скільки коштів потрібно отримати з бюджету, щоб повністю укомплектувати об’єкт, вона склала понад півмільйона гривень. І це не дивно, якщо врахувати, що вартість одного фільтра становить 60 тис.грн., а потрібно їх 12. І так само з іншими необхідними речами. Сховище проінвентаризоване і має паспорт. Щорічно у ньому тренуються ланки пожежогасіння, охорони правопорядку тощо. Таке собі містечко тимчасового проживання. На випадок завалу двох входів-виходів, є лаз, через який можна вибратися з приміщення.

kherson.mns.gov.ua

kherson.mns.gov.ua

Наступним пунктом подорожі стало сховище КП «Таврійський» по вул. Рєпіна у Таврійському мікрорайоні. Заступник директора підприємства Віктор Ярига пояснив, що будинок на баланс їх відомство прийняло, організовує роботи по вивезенню сміття, до наведення порядку активно долучаються і мешканці будинку. Проте освітлення тут немає, комунікації у занедбаному стані. До того ж є в цій історії одна заковика:  Одеська залізниця зняла це сховище з обліку, а кому передала – невідомо. Хоча в реєстрі об’єкт перебуває на обліку. І керівництво «Таврійського» все-таки сподівається, що не даремно приводить сховище до ладу. Адже поряд шкільний навчальний заклад і ще невідомо, чи потребуватимуть вони послуг цього сховища.

Далі група попрямувала до мікрорайону ХБК, де переглядали підвали висотних будинків. Слід зауважити, що майже повсюдно місця тимчасового укриття приводять до ладу самі жильці. І якщо на вул. Кулика, 16-а люди не такі активні  як по вул.Чорноморській, 30, то це відразу помітно. За останньою адресою в укритті майже по-домашньому затишно: сухо, тепло, стоять ліжка, столи, стільці тощо.

Під час рейду група зіткнулася і з проблемними питаннями. Так, на вул.Гмирьова, 6, у центрі обласного центру, люди не мають повного доступу до підвалу. А все через те, що один мешканець збудував прибудову і привласнив частину підвалу під нею. Представник ініціативної групи будинку наголосила на тому, що люки підвалу теж відійшли до будівельної конструкції і таким чином порушена вентиляція приміщення.

Перевірено ще кілька підвалів і група дійшла висновку про те, що над приведенням укриттів ще слід попрацювати.

Щодо наведення порядку в укриттях висловив свою думку начальник Головного управління ДСНС України у Херсонській області полковник служби цивільного захисту Сергій Чорний: “Усім нам треба переглянути свою громадянську позицію, бути ініціатором у наведенні ладу своїх будинків. Слід ламати психологію щодо того, що хтось прийде і зробить це за нас”.