Доброволець: Це дає нам стимул – стояти там до кінця!

4 Березня 2015 16:02

1422623211_dsc_0008У Цюрупинську була організована зустріч мешканців міста з волонтерами, а відтепер добровольцями, що відправилися в зону АТО.
Із зони АТО повернувся волонтер, а нині доброволець штурмового батальйону Нацгвардії імені Кульчицького (військова частина 3066) Володимир Євтушенко. Він і розповів, якої допомоги потребує армія, чим живуть вояки та якої допомоги потребують.

Володимир розповів про наступне:
Про ситуацію на Сході
– Так все починалося з волонтерського руху, а тепер я боєць штурмового батальйону Нацгвардії ім. Кульчицького. Ми дислокуємося від Луганська до Горлівки, стоїмо на передовій. Цей батальйон ніколи не здавав своїх позицій. Обстановка важка, зараз проходять дуже важкі бої.
Стикаємося в основному з найманцями. Місцеве населення там не воює. Воюють найманці і російська армія. Найманці приїжджають з Росії, починаючи з Краснодарського краю і закінчуючи Москвою. Патріотизму у них немає, вони всі воюють за гроші. Я спілкувався з полоненими, які розповідають, що самі з Краснодарського краю, що у них в селі немає роботи і щоб заробити він поїхав воювати. Якщо російської армії дуже гаряче, то вони відразу відступають, а вперед кидають «м’ясо», яке їм не шкода.
До нас приїжджали матері і дружини російських солдатів: домовлялися з сепаратистами, щоб вони впізнали загиблих і могли поховати тіла. Можу так сказати, що в лісопосадках дуже багато тіл, які просто лежать і вони нікому не потрібні. Ще просто неможливо забрати тіла, тому що постійно йдуть мінометні та артилерійські обстріли. І коли ми домовляємося, то відбувається година або дві затишшя, щоб родичі могли упізнати тіла, для того, щоб поховати у себе вдома, в Росії…

1422623246_dsc_0003Про озброєння
Володимир Євтушенко про озброєння нашої армії розповів також те, що побачив на власні очі. За його словами, армія забезпеченеа зброєю на 100%. Проблеми існують із забезпеченням військових:
– Відносно харчування, одягу та обмундирування, це, звичайно, все на вас. Без вас в цьому плані нам там важко. Поясню. Зараз на передовій знаходяться батальйони, армія підтримує, але вона стоїть позаду нас, бо не вистачає армії. У нас була армія розкрадена і знищена. Зараз всі сили спрямовані на те, щоб дійсно відновити українську армію. І тому йде мобілізація, контрактники, добровольчі батальйони йдуть. Це і є наш потенціал майбутньої армії. Ми постоїмо скільки треба. Але нам зараз треба створити кістяк нашої армії, яка буде професійна, мобільна і з хорошою зброєю. Тому ми терпимо. Завдяки вам, всі ці шкарпетки, продукти харчування, паливо, тобто вся ваша допомога нас дуже підтримує. У нас всі танки обклеєні дитячими малюнками та оберегами. Це дає нам стимул – стояти там до кінця.
Про мобілізацію, воєнний стан та інформаційну війну
Володимир Євтушенко вказує, що українська сторона програє інформаційну війну, адже на території АТО повністю відсутнє українське телебачення, і цей фактор дуже часто сіє паніку та зневіру в людях. Однак волонтер Володимир акцентує, що більшість мешканців Донецької та Луганської областей чекають на повернення до мирного життя саме в Україні, як це було раніше.
– Ми розуміємо, чому Уряд не вводить воєнний стан. Це серйозний крок, насамперед, економічний. А нам треба за все платити: пенсіонерам, за газ, за світло і т.д. Я вам скажу так, вони налаштовані йти до Києва, якщо ми не зупинимо їх там, то вони підуть далі. Ми захищаємося, але поки не можемо йти вперед, тому що не вистачає людей. Лінія фронту – це не одна тисяча кілометрів, щоб захищати Україну потрібно як мінімум 300 тисяч військових. Добре, що добровольці вже пішли, підкріплюється і контракт. Але дуже ще багато людей не розуміє всієї суті – якщо ми не будемо всі разом захищати Україну, то ворог прийде і забере все, і навіть сина. Насильно не можна змусити воювати, тому і потрібні такі зустрічі, щоб люди розуміли, що там відбувається і показати, що ми єдина нація. Я вас дуже прошу, будьте одним кістяком. Ми завжди знайдемо можливість приїхати і підтримати вас. Я гордий від того, що наш Цюрупинськ зараз допомагає війську, що люди об’єднані. Мені телефонують і з мерії, завжди допомагають, і запитують чим допомогти. Телефонує багато городян, тож в такому єднанні вірю – ми переможемо!, – розповів Володимир Євтушенко.

Під кінець зустрічі колектив дитячого дитсадка №7 передав добровольцю подарунки, виготовлені дитячими руками, а також колективне звернення до всіх українських солдатів – вірш про віру в них та перемогу української армії.