Херсонцям покажуть «Щоденники Майдану»

24 Лютого 2015 15:00
city.kherson.ua

city.kherson.ua

27 лютого, у передостанній день фестивалю «Лютий/Февраль» у Херсоні покажуть виставу «Щоденники Майдану». Рік тому, ще до розстрілу на Майдані, коли ми ще не знали чим закінчиться це протистояння бандитської влади та народу, на херсонському Майдані київські актори вперше читали цю п’єсу. Ще дуже сиру, ще недописану. Бо останні її сторінки були написані кров’ю через кілька днів на Майдані в Києві.

Пригадується, як у сутінках, біля пам’ятника Леніну, під завивання вітру, читали свої репліки актори. Їх голос розносився площею, а «беркутівці», що охороняли будівлю облдержадміністрації, уважно слухали ці слова, що були написані самою історією. Як давно це було… лише рік тому…

Київський драматург Наталя Ворожбит зиму провела на Майдані. Разом з нею були режисер Андрій Май та актори театру ім. Івана Франко. Вони збирали матеріали для нової п’єси. Записали безліч історій та особистих вражень. Розповідає режисер Андрій Май:

«Ми з драматургом Наталією Ворожбит були кураторами роботи, яка тривала з початку грудня 2013-го по кінець лютого 2014-го. Кілька разів на тиждень ми збиралися і фіксували, що відбувається з нами та людьми, які приходили на наші зустрічі. З цього вийшло 78 годин відеозаписів. Потім вийшов текст на 30 сторінок, який нам вдалося вперше презентувати в Москві, ще 10-го березня в рамках Національного фестивалю «Золота маска». Тоді ще не було такого протистояння між державами. Після цього текст був представлений у Гданську – місті, яке відоме польським спротивом, звідки пішла солідарність. Потім в нас з Наталкою була презентація в Лондоні в театрі The Royal Court Theatre. Ми показали п’єсу у листопаді у Вільнюсі з литовськими акторами, а у грудні – в Берліні».

Андрій Май привозить спектакль «Щоденники Майдану» в Херсон. Привозить за особисті кошти і дуже хвилюється, що херсонці не прийдуть подивитися цей спектакль, який у Німеччині, Польщі, Литві, Англії збирав повні зали. Але ж він даремно хвилюється, правда ж, дорогі херсонці?

Вистава Національного театру ім. Івана Франко «Щоденники Майдану» відбудеть 27 лютого о 16.00 у ляльковому театрі. Вхід вільний.