Херсонці пройшли смолоскипною ходою в пам’ять про героїв Небесної Сотні

22 Лютого 2015 12:58

Кількасот городян зібралися на площі Свободи, аби пом’янути загиблих під час минулорічних революційних подій. Представники різних церков провели спільний молебень за убієнними та за мир в Україні. Священики зверталися до людей з проповіддю, в якій просили людей об’єднуватися, не впадати у відчай, шукати сили і мотивацію жити, творити, допомагати ближнім у цей нелегкий для країни час.

dsc_0213

Слово також брали учасники київського і херсонського євромайданів, громадські активісти і представники влади. Навіть у поминальний день вони не змогли обійти тем, які роз’єднують суспільство. Зокрема, йшлося про питання мови. Люди підтримали одного зі спікерів, який зазначив, що високопоставлені чиновники повинні говорити державною мовою на подібних заходах, тоді як представники влади дозволяють собі виступи російською. З цього приводу зав’язалася нетривала дискусія.

dsc_0225

Втім, незабаром присутні перейшли до головного дійства цього вечора. Люди запалили кілька десятків смолоскипів, підняли патріотичні плакати, національну символіку і рушили проспектом Ушакова в напрямку залізничного вокзалу. Йдучи, херсонці славили Небесну Сотню, скандували «Герої не вмирають, вмирають вороги», «Херсон – це Україна», «Наша земля – наші герої» та інші патріотичні гасла.

dsc_0240

Біля вокзалу учасники ходи розвернулися у зворотному напрямку і рушили на площу Свободи. Таким самим маршрутом херсонські євромайданівці ходили під час запеклих минулорічних подій в Києві, закликаючи городян не бути байдужими до свавілля силових структур і виходити на масові акції протесту.

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото автора