У Херсоні вшанували героїв Небесної Сотні

21 Лютого 2015 11:36

В дні пам’яті про трагічні події в Києві минулорічної давнини в місті проходить низка заходів, присвячена Революції Гідності.

dsc_0290

19 лютого в обласному краєзнавчому музеї відбулася зустріч учасників Майдану з учнівською та студентською молоддю. Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко передав до колекції музею засоби індивідуального захисту – каску і бронежилет – якими користувався під час участі в акціях протесту в Києві 18-20 лютого 2014 року. Активісти херсонського майдану також подарували музею прапор ЄС, який щодня піднімали на площі Свободи в Херсоні протягом усього періоду своїх акцій. Під час зустрічі учасники подивились відеореквієм Небесній сотні, поспілкувалися про перипетії і наслідки Революції Гідності.

dsc_0309

20 лютого в Центральній міській бібліотеці ім. Лесі Українки відбувся захід із вшанування загиблих на Майдані під назвою «Герої не вмирають». В рамках заходу відкрилася фотовиставка «Щоденник майдану» від активістів місцевого Євромайдану, а також представлення інтерактивних акцій бібліотеки, присвячених подіям минулої зими. Присутні згадували свої історії виходу на Майдан, ділилися думками про його здобутки, поразки, сьогоднішню ситуацію в Україні.

dsc_0322

Цього ж дня, на площі Свободи відбувся мітинг-реквієм в пам’ять про Небесну Сотню. В центрі міста зібралося близько тисячі людей: громадські активісти,представники влади, духовенства, звичайні херсонці. Багато городян несли квіти і запалювали свічки біля портретів загиблих майданівців та херсонців учасників АТО.

dsc_0293Біля намету, який минулого року стояв у Києві від Херсонщини, відкрили ще одну фотовиставку, присвячену Євромайдану.

Ведучі нагадали хронологію Революції, найгарячіші епізоди протестів, реакцію на них тодішньої влади і трагічні дні розстрілу людей на вулиці Інститутській у Києві. До присутніх зверталися учасники столичного і місцевого Майдану, депутати, голова облдержадміністрації. Усі виступи об’єднував головний месидж – сьогодні українці постали перед надзвичайно складними випробуваннями, в яких вирішується доля нашої країни. Тому в цей час надважливою є єдність довкола простих цінностей: взаємодопомоги, самопожертви, поваги до держави і захист її території усіма можливими засобами.

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото автора