У Херсоні система оповіщення населення потребує оновлення

19 Лютого 2015 11:21
city.kherson.ua

city.kherson.ua

По Херсону розташовано 47 діючих електросирен централізованого оповіщення населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Але є певні питання, пов’язані з технічним забезпеченням їх роботи. Як розповів начальник відділу з питань цивільного захисту міста Херсона Олександр Лещенко, свого часу було розроблено програмне забезпечення, яке дозволяло засобами пейджингового зв’язку одночасно надіслати сигнал для включення електросирен. Сьогодні вже немає установ і підприємств, які б надавали послуги пейджингового зв’язку, а здійснити 47 дзвінків у ручному режимі – значить, втратити життєво необхідний час, коли потрібні термінові дії.

Тому по Херсону, і Херсонській області в цілому, розробляється нова система оповіщення населення, що дозволить автоматично вмикати як усі, так і вибіркові «ревуни». Сьогодні опрацьовуються технічні параметри, готуються фінансові розрахунки. 

Нагадаємо, що оповіщення населення проводиться сигналом «Увага всім» шляхом включення електросирен оповіщення. Після вказаного сигналу по проводовому радіо передається текст звернення, який завчасно закладений на Центральній станції проводового мовлення Херсонської філії ПАТ «Укртелеком».

Інформація також передається по каналам телебачення та радіомовлення.

Система оповіщення цивільного захисту в місті забезпечує циркулярне оповіщення керівного складу міста, міської та районних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій по службовим та квартирним телефонам через обласну систему оповіщення керівного складу на базі апаратури «Орех-О».

Як повідомили у відділі з питань цивільного захисту міста Херсона, для забезпечення безперебійної роботи засобів зв’язку та оповіщення для резервного електроживлення апаратури ПАТ «Укртелеком» використовує 6 стаціонарних та 2 пересувні енергобази. Для енергобаз накопичено запас паливно-мастильних матеріалів. Всі телефонні станції забезпечені справними резервними акумуляторними батареями.

З метою підвищення надійності роботи засобів зв’язку в місті проведені роботи по заміні повітряних з’єднувальних ліній на кабельні.

Для проведення відновних робіт при виникненні надзвичайних ситуацій в «Укртелекомі» створено аварійно-відновлювальні команди, які забезпечені транспортом, необхідним інструментом та матеріалами.