Громада Херсона висловила зауваження до бюджету міста на 2015 рік

19 Лютого 2015 07:25
city.kherson.ua

city.kherson.ua

Відбулись громадські слухання з обговорення проекту міського бюджету на 2015 рік. На їх початку було відмічено, що вперше обговорення проекту бюджету проводиться так змістовно, і з залученням широкого кола громади.

Розпочав слухання директор департаменту бюджету та фінансів Роман Підперигора, який доповів присутнім основні складові наповнення міського бюджету та зміни у чинному законодавстві, що впливають на формування міського бюджету. Він зауважив, що міський бюджет 2015 року має соціальну спрямованість, тому 87,5 % коштів спрямовуються на соціальні статті: виплата заробітної платні, утримання бюджетних установ, а решта коштів на утримання житлово-комунального господарства міста.

При формування проекту бюджету на 2015 рік, була врахована пропозиція міського голови Володимира Миколаєнка, щодо збільшення коштів на соціальні міські програми. Проектом бюджету передбачено понад 9 млн. грн., більшість коштів буде виплачено ветеранам війни та воїнам АТО.

Більшість присутніх в цілому погодилась із запропонованим проектом бюджетом міста на 2015 рік. За словами присутніх їх стурбованість викликають контроль за використанням коштів.

Перший заступник міського голови Ігор Пастух довів до відома присутніх, що у березні планується завершити впровадження проекту «Відкритий бюджет», що дасть можливість кожному мешканцю міста в режимі реального часу прослідкувати витрати бюджетних коштів.

Він також наголосив, що складання титульних списків по проведенню ремонту доріг, покрівель, освітлення вулиць тощо, буде проведено з максимальним залученням громадськості та всебічним обговоренням.

Обговорили учасники слухань питання наповнення бюджету, і активно обговорили надходження коштів до бюджету від оренди паркувальних місць. Заступник міського голови Віктор Іванушкін дав роз’яснення щодо отримання коштів по даному збору, і наголосив, що частково ускладнює процедуру збільшення податку вимоги чинного законодавства. Але найближчим часом члени Громадської ради при міському голові детально вивчать дане питання і внесуть свої пропозиції щодо покращення ситуації зі збором коштів.

Учасники слухань висловили свої зауваження та надали пропозиції  щодо витрат коштів на обслуговування фонтанів в місті, вічного вогню, утримання зоокуточка, фінансування розвитку спорту тощо. Усі пропозиції, висловлені під час слухань, запротокольовані і будуть передані міському голові Володимиру Миколаєнку та депутатам міської ради.