Херсон відвідав посол Сполучених Штатів Америки в Україні

19 Лютого 2015 08:31
city.kherson.ua

city.kherson.ua

За дорученням міського голови Володимира Миколаєнка представники міської влади зустрілись з Послом Сполучених Штатів Америки в Україні з питань координації допомоги Україні Кліффордом Бондом.

З української сторони були присутні заступники міського голови Сергій Черевко, Віктор Іванушкін, Інна Трибух. З американської – директор Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Джед Бартон, представник Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Орен Мерфі.

Обговорено широке коло питань, серед яких: децентралізація влади, економічна ситуація в місті, безпекова ситуація, антикорупційна діяльність, енергозбереження тощо.

Окремо обговорено ситуацію із внутрішньо переміщеними особами з території тимчасово окупованого Криму, частин Донецької і Луганської областей.

Сергій Черевко окреслив ситуацію, починаючи з березня 2014 року: «Прибуття до Херсона переселенців проходило у 2 хвилі, – розповів він. –  Спершу, після кримських подій, до Херсона були переміщені кілька сотень військових з родинами. Відносно невелике місто не було готовим до цього і лише завдяки особливим якостям українців – відчуттю єдиної великої родини, взаємопідтримці, вдалося цю проблему вирішити. Новоприбулих розмістили у кімнатах гуртожитків вишів і підприємств. Херсон став одним із центрів організації прикордонної служби».

Міська влада вирішувала проблему за двома напрямками: першочергово (поселення) і перспективно (працевлаштування, юридична і соціальна підтримка).

«Активні військові події на сході країни призвели до 2-ої більш масштабної хвилі переселення. За різними оцінками до Херсона і Херсонської області приїхало до 10 тис. людей. Враховуючи теплу пору року, багато з них розмістили у закладах оздоровлення та відпочинку, – розповів Сергій Черевко. – Дехто переїхав до інших областей, дехто повернувся на звільнені території. Безпосередньо у місті виконавчі органи міської ради взаємодіють із 700 родинами переселенців (які виховують маленьких дітей, дітей-інвалідів, багатодітні родини)”.

За підсумками 2014 року понад 1 млн. 600 тис. грн. з міського бюджету направлені на вирішення матеріальних проблем прибувших громадян. Найбільш відчутною є допомога по відшкодуванню витрат на харчування дітей-переселенців у дошкільних і шкільних закладах освіти. Надається допомога на лікування. Окрема допомога надається у відновленні документів. Саме останню – американська сторона відмітила, як дуже необхідну для повернення людей до нормального життя.

Заступник міського голови відмітив неоціненну допомогу вимушеним переселенцям з боку громадських і релігійних організацій.