На Херсонщині найпростіше знайти роботу біженцям-лікарям та вчителям

14 Лютого 2015 22:29
pik.ua

pik.ua

Про це розповіла Катерина Гаврилова, керівник Регіонального штабу Херсонщини з питань, пов’язаних із соцзабезпеченням громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО – заступник начальника ГУ ДСНС області.

«У нас в області створений Координаційний Центр по роботі з особами та сім’ями, які прибули з АР Крим, Донецької та Луганської областей. Центр об’єднує волонтерів, міжнародні благодійні організації, які хочуть надати допомогу. Тут чергують фахівці ДСНС, управління Державної міграційної служби України в області, департаменту соціального захисту населення для того, щоб надавати консультації», – розповіла К.Гаврилова.

За її словами, на даний час найбільше проблем у переселенців виникає з пошуком роботи. «Ми їх максимально розселяємо, надаємо консультації, як зареєструватися та отримувати матеріальну допомогу, згідно постанови Кабміну. Проблема – працевлаштування. Є питання – люди звикли до того рівня заробітної плати, який був у них там, де вони жили, у промисловому регіоні нашої країни», – відзначила Катерина Гаврилова.

До речі, дуже затребувані лікарі і вчителі – і в Херсоні, і в області. «Попит великий на них, у сільських радах навіть віднаходять житло, щоб на постійне місце проживання забрати і лікарів, і вчителів. У Каланчаку, наприклад, приїхали чоловік з дружиною – він хірург, вона стоматолог, вони працювали у лікарні і ще й за свою зарплату годували 11 чоловік. У Нижніх Сірогозах забрали медсестру, анестезіолога», – відзначила керівник Регіонального штабу Херсонщини.

Вона також зазначила, що в регіон переселенці прибувають щоденно – від 200 до 500 чоловік.«Спостерігається тенденція, що люди зараз прибувають самостійно, на своєму автотранспорті і розселяються самостійно. Звідси виникають проблеми у наданні їм допомоги і в з’ясуванні їх проблем. З часом все ж спрацьовує таке собі «сарафанне радіо», і коли відбуваються благодійні акції за сприяння волонтерів та благодійників, ми їм повідомляємо. Крім того, на залізничному вокзалі є оголошення та листівки, які інформують, куди саме треба звертатися за допомогою. Там розписано, куди треба звертатися, якщо необхідна медична допомога, якщо треба влаштувати дитину у дитсадок, школу, з приводу соцвиплат. Там вказані телефони, але загалом можна дзвонити на номер 101», – каже К. Гаврилова.

За її інформацією, у переселенців немає зараз проблем з влаштуванням дітей в школи, дитячі садочки. Вирішуються питання і з лікуванням. «Усі, хто мають довідки, зареєстровані отримують медобслуговування на тих же умовах, що й мешканці області», – відзначила керівник Регіонального штабу Херсонщини.

Зараз біженців розселяють в основному по області. «Якщо розселяємо ми, то, в основному, по області. Тому що Херсон переповнений», – повідомила керівник Регіонального штабу Херсонщини.

Джерело: ПІК