“Україну треба захищати, інакше як дивитися людям у вічі?”, – військовий комісар Скадовщини

7 Лютого 2015 19:16
військовий комісар Скадовського РВК Дмитро Самойлов. spalitra.com.ua

Військовий комісар Скадовського РВК Дмитро Самойлов. spalitra.com.ua

Скадовський районний військовий комісаріат нещодавно очолив Дмитро Юрійович Самойлов. Перш ніж потрапити до Скадовська, військовий комісар побував у відрядженні в зоні АТО. Є в Дмитра Самойлова і досвід роботи у військкоматах – у цій системі він працює із 2003 року.

Наша розмова з військовим комісаром – про четверту хвилю мобілізації, яка нікого не лишає байдужою.

– Дмитре Юрійовичу! Як у Скадовському районі проходить мобілізація?

– Мобілізація тільки розпочалася. Мобілізації підлягають чоловіки, що мають військово-облікову спеціальність або споріднену цивільну.

Патріотично налаштовані громадяни в Скадовському районі є. Щодня до військкомату приходять добровольці для поповнення Збройних Сил України. Є призвані до мобілізації, які не відмовляються служити. Є, звичайно, і ті, що ховаються. Методів для цього достатньо.  Вони загальновідомі, але тимчасові – готується ряд змін до законопроектів для запобігання даних випадків.

Чому чоловіки ховаються від мобілізації? Для цього є кілька причин. Основна – масове негативне інформування родичами та знайомими, які живуть в Росі, Криму або в окупованій частині. Негативу додає супутникове телебачення та Інтернет. Хочу донести до ваших читачів таке попередження: матеріали на  громадян, які ухиляються від призову за мобілізацією, подаються до прокуратури та міліції. За даним фактом відкривається кримінальне впровадження. Такі є також і в  нашому районі. Їм загрожує від двох до п’яти років відповідно до 336 статті Кримінального Кодексу України.

– Яка дорога чоловіків від військкомату до місць, де проходить антитерористична операція?

– Усі військовозобов’язані проходять військово-лікарську комісію. Це робиться для того, щоб не взяти на службу хворих. Після того чоловіків направляють до учбових підрозділів, де вони проходять підготовку за військовими спеціальностями. Після їх направляють до військових підрозділів.

– Чоловікам, яких призивають, потрібно самим купувати військову форму та спорядження?

– Принцип сьогоднішнього дня – в АТО не екіпірованих бійців не направляють.

– Дмитре Юрійовичу! Чому в Скадовську урочисто не відправляють до війська земляків? Їх проводжають батьки-матері, дружини, сестри… Наприклад, у неділю, 1 лютого п.р., 29 скадовчан провели до армії лише їхні близькі родичі.

– Під час осіннього та весняного призову до цих сумнозвісних подій, дійсно, юнаків урочисто проводжали  до лав  Збройних Сил України.  Сьогодні ми не вдаємося до урочистостей, насамперед, щоб не нашкодити військовозобов’язаним. Остерігаємось різного роду провокацій: як диверсій, так і мітингів непатріотично налаштованих груп.

– Що б ви сказали тим, хто радить ухилятися мобілізації?

– До цього можна підійти з точки зору моралі і з точки зору закону.

Коли настане час, і ми позбудемося внутрішніх протиріч, Україна стане міцною і здоровою державою.  Як ухилянти зможуть дивитися в очі людям, які відстояли свою країну кров’ю і  потом? Про це слід подумати. Щодо закону. Нагадаю: 336 стаття КК України.

Вікторія Сенько, “Скадовська палітра”