Микола Томенко: Україна повинна відродити свою деревообробну галузь, а не тотально вирубувати і вивозити ліс за кордон

7 Лютого 2015 11:55
ukrmap.su

ukrmap.su

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону про введення мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді на десятирічний термін (реєстр. №1362). За даний законопроект проголосували 277 народних депутатів при мінімально необхідних 226 (поіменне голосування див. тут).

Один зі співавторів законопроекту Голова Комітету з питань екологічної політики Микола Томенко сказав, що зроблено важливий крок, щоб зупинити тотальне знищення лісів в Україні. «А найважливіше – зупинити «середньовічний» підхід до використання природніх ресурсів України. Сьогодні є всі можливості використовувати нашу деревину для того, щоб робити готову продукцію в Україні, створювати робочі місця і ставати енергонезалежними», – розповів Голова Комітету.

М.Томенко також поінформував, що є серйозні дискусії стосовно термінів введення в дію цього закону та необхідності запровадження державної програми підтримки деревообробної галузі. Тому між першим і другим читанням планується низка зустрічей експертів, круглих столів, щоб після того, як законопроект буде ухвалено, в Україні запрацювали державні механізми стимулювання створення деревообробних підприємств, а в перспективі меблевих підприємств, які ще недавно діяли в Україні.

«За результатами того, як ми приймемо законопроект в цілому, Україна залишить ганебне місце останньої країни Європи, яка тотально вивозить ліс цінних пород для продажу за кордон», – підсумував М.Томенко.